Το 79% των Ελλήνων ζητά σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του οργάνου της ΕΕ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά το 79% των Ελλήνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας: 

•       8 στους 10 Έλληνες θέλουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον

•       Σε ποσοστό 65% οι πολίτες στην Ελλάδα θεωρούν ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι η κυρίαρχη αξία που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

•       Το 65% των Ελλήνων δηλώνει ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ

•       Το 72% πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της Ελλάδας να ανακάμψει ταχύτερα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Θετική όψη των πολιτών για την ΕΕ για πρώτη φορά από το 2007

Σε νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διενεργήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 από την Kantar, σημειώνεται αύξηση δέκα ποσοστιαίων μονάδων στον αριθμό των πολιτών που εξέφρασαν θετική άποψη για την ΕΕ (50%) σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2019. Αξίζει να ότι το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε για τελευταία φορά το 2007. Στην Ελλάδα οι θετικές γνώμες για την ΕΕ συγκεντρώνουν ποσοστό 40%.

Πάνω από τους μισούς Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την οικονομία.

Με φόντο τη συνεχιζόμενη πανδημία, οι πολίτες παραμένουν απαισιόδοξοι, καθώς το 56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 είναι 3 μονάδες χαμηλότερο (53%). Αντίθετη άποψη έχει μόλις ένας στους τέσσερεις Έλληνες και ένας στους πέντε Ευρωπαίους. Ίδια παραμένουν τα ποσοστά σε Ελλάδα και Ευρώπη για όσους αναμένουν βελτίωση των ατομικών συνθηκών διαβίωσής τους. Αντίστοιχα, το 40% των Ελλήνων πολιτών πιστεύει ότι θα ζει χειρότερα σε έναν χρόνο, ποσοστό αισθητά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (24%).

Ανάγκη για μείωση της φτώχειας και τον ανισοτήτων

Πιθανότατα επηρεασμένοι από τις διαφαινόμενες συνέπειες της κρίσης της πανδημίας, οι πολίτες επισημαίνουν μια νέα κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 62% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα ζητά από το Κοινοβούλιο να θέσει την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων στην κορυφή της ατζέντας του.

Με ποσοστό 48%, η προτεραιότητα αυτή καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων σε όλη την ΕΕ, αλλά και σε όλα τα κράτη μέλη εκτός από τη Φινλανδία, την Τσεχία, τη Δανία και τη Σουηδία, όπου η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος καταλαμβάνει την πρώτη θέση.

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, ακολουθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους (33%), καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντός μας (32%). Στην Ελλάδα στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα μέτρα για την εξασφάλιση ισχυρών εξωτερικών συνόρων και την καθιέρωση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (36%) ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος με 33%.

Κατά προτεραιότητα η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ

Μεταβολή εμφανίζεται και ως προς στις απαντήσεις των πολιτών όσον αφορά στην κατάταξη των βασικών αξιών που πρέπει να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (51%) και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών (42%) παραμένουν στην κορυφή, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 41%, σε σύγκριση με 33% πριν από έναν χρόνο. Στην Ελλάδα, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταλαμβάνει την πρώτη θέση (65%) με δεύτερη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως (58%) και τρίτη την ελευθερία του λόγου (46%).

8 στους 10 Έλληνες επιθυμούν σημαντικότερο ρόλο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η πανδημία και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, ενδυναμώνουν το αίτημα των πολιτών για θεμελιώδη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Το 63% των ερωτηθέντων θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον. Ακόμα υψηλότερο το ποσοστό για την Ελλάδα, αγγίζει το 79%. Παράλληλα οι φωνές που ζητούν αλλαγές αυξάνονται. Μόνο το 27% υποστηρίζει την ΕΕ όπως ακριβώς έχει πραγματωθεί έως τώρα - το ποσοστό στην Ελλάδα κατεβαίνει στο 13%. Το 44% των Ευρωπαίων και 43% των Ελλήων «μάλλον υποστηρίζει την ΕΕ» αλλά επιθυμεί να δει μεταρρυθμίσεις.

Πόσο θετικά εκλαμβάνουν οι Έλληνες την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 (63%) βρίσκεται το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

Χαμηλότερο στην Ελλάδα (56%) το αντίστοιχο ποσοστό, ωστόσο σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση, κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Το 72% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η χώρα τους έχει πραγματικά ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται ποσοστό 65%, πέντε ποσοστίες μονάδες πάνω από τον Ιούνιο του 2019. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο όφελος από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι η συμβολή της στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας (56%). Κατά δεύτερο λόγο, οι Έλληνες αξιολογούν ως επωφελή την ιδιότητα τους μέλους της ΕΕ γιατί βελτιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ (46%) και στην τρίτη θέση τοποθετείται η διατήρηση της ειρήνης και η ενίσχυση της ασφάλειας (31%).

Υψηλές προσδοκίες από το Σχέδιο Ανάκαμψης

Το 72% των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, δήλωσε: «Το μήνυμα αυτής της έρευνας είναι σαφές: οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρούν ότι η ΕΕ είναι η καταλληλότερη δίοδος για να αναζητηθούν λύσεις στην κρίση. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση της ΕΕ είναι σαφώς κάτι που οι πολίτες θέλουν να δουν και γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσει η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top