Δένδιας από Λονδίνο: Ελλάδα και Μ. Βρετανία πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο

Αναφορά σε συμμαχία 200 ετών στην πρώτη επίσκεψη ΥΠΕΞ από το 2013  

Δένδιας Ράαμπ

Στην προσήλωση της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας στο Διεθνές Δίκαιο αναφέρθηκε ο Έλληνας Υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Dominic Raab όπως και με την Υφυπουργό Wendy Morton. «Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το  διεθνές δίκαιο. Είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια είτε και πριν από έναν αιώνα. Προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο» ανέφερε αιχμηρά για την Τουρκία ο κ Δένδιας,  στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2013!  

Ξεκινούν οι επαφές για το Κυπριακό τον Μάρτιο

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, με αφορμή και τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821:  

 

«Με τη Μεγάλη Βρετανία μας ενώνουν πολλά. Καταρχήν οι κοινές αξίες. Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κοιτίδα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία υπήρξαν παραδοσιακοί σύμμαχοι σε όλες τις συγκρούσεις τα τελευταία 200 χρόνια.

Καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια του Νέου Ελληνικού Κράτους, θύμισα στους συνομιλητές μου ορισμένους από τους Βρετανούς υπερμάχους της Ελληνικής ανεξαρτησίας και ευημερίας. Τον George Canning, τον William Gladstone, τoν David Lloyd George, τον Winston Churchill. 

Τους είπα ότι κανένας Έλληνας δεν μπορεί να ξεχάσει τον Λόρδο Byron, κανένας Έλληνας δεν είναι που να μην γνωρίζει τη συμβολή του Ναυάρχου Codrington στην ανεξαρτησία της Ελλάδας». 

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει, όμως, μια υπολογίσιμη και σημαντική δύναμη». 

Ανάφερε ακόμη ότι  την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, τις συνδέουν επίσης «η Ελληνική κοινότητα στην Βρετανία, η Βρετανική κοινότητα στην Ελλάδα και τα εκατομμύρια των Βρετανών που επισκέπτονται την χώρα μας κάθε χρόνο», ενώ ειδική αναφορά έκανε στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κάνοντας λόγο για «ανεκτίμητα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, και που είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθεί το πλαίσιο επιστροφής τους στην Ελλάδα». 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι κύριο θέμα των σημερινών επαφών ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην μετά-Brexit εποχή. «Ο σκοπός είναι φιλόδοξος. Να δημιουργήσουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου». 

Σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε: «Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητες του, στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS. Άλλωστε το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS».

Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Δένδιας στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή και της Μεγάλης Βρετανίας, ως εγγυήτριας δύναμης:   

«Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτριες δυνάμεις, συζητήσαμε αναλυτικά το Κυπριακό, αλλά και την άτυπη προσεχή συνάντηση που, όπως φαίνεται θα λάβει χώρα τον επόμενο μήνα. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβα την πάγια θέση της χώρας μας, την οποία συμμερίζεται και η Μεγάλη Βρετανία. Ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως θα πρέπει να είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». 

«Η επέτειος των 200 ετών του Νέου Ελληνικού Κράτους, είναι μια λαμπρή ευκαιρία για μία φιλόδοξη αφετηρία των διμερών μας σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο» κατέληξε στη δήλωσή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top