Ταραντίλης για πιθανό νέο lockdown: Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

«Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με τα εμβόλια»

«Η Ελλάδα παραμένει σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως είναι «δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας», σημειώνοντας πως τις τελευταίες ημέρες «παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων στην Αττική», η οποία μπήκε από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο «κόκκινο».

Γεωργιάδης: Δεν αποκλείεται νέο σκληρό lockdown

«Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με τον εμβολιασμό», είπε ο κ. Ταραντίλης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας, λόγω του «κίνδυνου από τον χειμώνα και τις μεταλλάξεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εμβολιάζονται πάνω από 17.000 πολίτες ημερησίως, ενώ ήδη έχουν ξεπεράσει τους 270.000, όσοι έχουν εμβολιαστεί.

«Ακολουθούμε το πρόγραμμα του εμβολιασμού, διασφαλίζοντας ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, θα μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η πορεία των εμβολιασμών εξαρτάται από το εάν θα τηρήσουν οι εταιρείες τα χρονοδιαγράμματα.
 

Σύψας για μεταλλάξεις: Είναι πιθανό ο ιός να παρακάμψει την ανοσία

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ανησυχία για την αφρικανική μετάλλαξη, ο κ. Ταραντίλης είπε πως δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία.

«Οι μεταλλάξεις είναι νέο δεδομένο, ωστόσο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη ανησυχία. Όλοι οι ιοί εμφανίζουν μεταλλάξεις. Αναλύουμε τα δεδομένα και ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών, όπως κάναμε μέχρι σήμερα», είπε.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην καθυστερήσει η μερική ή η ολική κανονικότητα», σημείωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το εάν υπάρχει η πιθανότητα επιβολής νέου ολικού lockdown, o κ. Ταραντίλης είπε πως οι αποφάσεις της κυβέρνησης προσαρμόζονται διαρκώς στα όποια νέα δεδομένα, βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής των ειδικών, προσθέτοντας πως «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο».

Όσον αφορά τα μέτρα – ακορντεόν, με το «άνοιξε - κλείσε» των καταστημάτων, είπε πως «είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε να ανοίξεις και πότε να κλείσεις, πάντα σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών».

Νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση, ο οποίος καταργεί την απλή αναλογική, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού.

Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος - Θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές

«Στόχος είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στην αυτοδιοίκηση», σημείωσε, τονίζοντας πως η πενταετής θητεία των δημάρχων ισχύσει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το 43% θα είναι το όριο για την εκλογή δημάρχου, από τον πρώτο γύρο, ενώ είπε πως με το νέο σύστημα εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

Παράλληλα, είπε πως μειώνεται ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και πως το όριο για εκλογή ενός δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου θα είναι το 3%.

«Η κυβέρνηση στηρίζει οικονομία και κοινωνία»

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ψηφίζεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως είπε, ανάμεσα σε όσα προβλέπει είναι:

- Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021

- Καταβολή από το κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος

- Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

- Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top