Ψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος - Θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές

Πόσες ψήφους συγκέντρωσε στην ψηφοφορία στη Βουλή

Βουλή

Υπερψηφίστηκε πριν από λίγο από την Ολομέλεια της Βουλής, με 163 «ναι» και 121 «όχι» ο νέος εκλογικός νόμος. Τον νέο εκλογικό νόμο υπερψήφισαν ΝΔ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και  ΜέΡΑ25.

Καταργείται η απλή αναλογική – Κλιμακωτό μπόνους στο πρώτο κόμμα

Ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει πάντως από τις μεθεπόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, όπως αναμενόταν, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα. 

Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Προκαλεί όμως και σενάρια για πρόωρες εκλογές, προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη να «κάψει» τη διεξαγωγή τους με απλή αναλογική και να στηθούν άμεσα νέες κάλπες (εφόσον κανένα κόμμα δε συγκεντρώσει το  ποσοστό γύρω στο 50% που απαιτείται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία), με τον νόμο που ψηφίστηκε σήμερα.

Γιατί ξέσπασαν σενάρια για πρόωρες εκλογές

Στο  ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε την Πέμπτη,  κατά την ομιλία του στη Βουλή, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αν και η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο.        

Τσίπρας: Η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να πάει σε εκλογές                 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top