Νέος εκλογικός νόμος: Τι προβλέπει – Γιατί ξέσπασαν σενάρια για πρόωρες

Στις 11 η συνάντηση Μητσοτάκη - Κουτσούμπα

Ψηφοδέλτιο κάλπη

Με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στις 11.00 κλείνει ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργοπριν την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου.

Ο νέος εκλογικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, πριν ο κ. Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Τι προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος

Ο νέος νόμος προβλέπει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα, με βάση το ποσοστό 25%.

Ανακοινώθηκε ο νέος εκλογικός νόμος - Τι αλλάζει στο μπόνους των εδρών

Αν το πρώτο κόμμα πάρει 25%, παίρνει 20 επιπλέον έδρες από αυτές, που αναλογούν. Από εκεί και πάνω, λαμβάνει 1 έδρα δώρο για κάθε 0,5% που παίρνει. Για να πάρει ένα κόμμα μπόνους 50 εδρών, θα πρέπει να πιάσει ποσοστό 40%.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η αυτοδυναμία (υπό προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν και με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπαίνουν στη Βουλή) θα «κλειδώνει» κάπου στο 37%.

Το σενάριο για πρόωρες διπλές εκλογές

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν τον νέο εκλογικό νόμο, η πλειοψηφία των 200 βουλευτών είναι αν έφικτη.

Αυτό σημαίνει πως οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ήδη, έχουν ξεσπάσει παράλληλα σενάρια για διπλές πρόωρες εκλογές, ακόμη και το φθινόπωρο του 2020.

Οι εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα είναι (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) διπλές, καθώς οι πρώτες θα γίνουν με την απλή αναλογική και οι δεύτερες με το νέο εκλογικό σύστημα.

Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πιστεύει στην αυτοδυναμία των κυβερνήσεων, θα θελήσει να «ρευστοποιήσει» το θετικό κλίμα για την κυβέρνησή του, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό έως το φθινόπωρο του 2020 να έχει επιτευχθεί και η όποια συμφωνία για τη μείωση των στόχων των πλεονασμάτων.

Έτσι, θα μπορούσε – σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις – ο πρωθυπουργός να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και να πάει σε πρόωρες εκλογές, ώστε να πάρει «καθαρή» τετραετία με ένα ποσοστό στο 37,5%-38%.

Ωστόσο, οι αστάθμητοι παράγοντες σε μια τέτοια εξίσωση είναι πολλοί, με πρώτο και βασικότερο την Τουρκία. Κανείς δε γνωρίζει ποια και τι είδους ένταση μπορεί να προκληθεί στα ελληνοτουρκικά στους επόμενους μήνες.

Πάντως, από την Κουμουνδούρου φαίνονται να προετοιμάζονται και για το σενάριο των απλών πρόωρων εκλογών. Όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι αποτελέσματα θα δώσουν οι εκλογές της απλής αναλογικής και τι συνεργασίες μπορεί να προκύψουν, για να μιλά με βεβαιότητα και για ανάγκη επαναληπτικών εκλογών…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top