Δένδιας από το Σεράγεβο: Υπάρχουν και χώρες που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα ΥΠΕΞ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη μετά από 5 χρόνια  

Το ρεπορτάζ της Κ. Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επίσκεψη του Ν. Δένδια στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη  

Τη σημασία τής προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, θέση της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Βοσνία - Εργεζοβίνη. 

Ξεκινούν οι επαφές για το Κυπριακό τον Μάρτιο

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι, δυστυχώς, όχι όλες, αλλά οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής υποστηρίζουν τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές», ανέφερε ο  Έλληνας Υπουργός και προσέθεσε ότι η  Ελλάδα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη συμφωνούν σε αυτό.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη  Βοσνία – Ερζεγοβίνη μετά από πέντε χρόνια.  

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε επίσης, μετά τη συνάντηση με την ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Βοσνίας και Ερζεγοβίνης  Bisera Turković, τη δέσμευση της Ελλάδας να στηρίξει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Δένδιας: Σημαντικό αλλά όχι το μεγάλο βήμα οι διερευνητικές 

«Σε λίγα χρόνια, θα μπορούσαμε να οραματιζόμαστε μια Ένωση, στην οποία τουλάχιστον το ένα τέταρτο των μελών της θα είναι βαλκανικές χώρες. Κάτι που θα ήταν αδιανόητο πριν από τριάντα χρόνια» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρέπει να αφήνουμε φαντάσματα του παρελθόντος να στοιχειώνουν και να απειλούν το κοινό μας μέλλον», συμπλήρωσε ο  Υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε :

«Η δέσμευσή μας είναι μακροπρόθεσμη. Αντικατοπτρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης που εγκρίθηκε το 2003. Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί τον μοναδικό δρόμο προς την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της».

Όπως ανέφερε οι χώρες της περιοχής θα πρέπει τελικά να ενταχθούν στην ΕΕ, φυσικά στο πλαίσιο της αιρεσιμότητας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα τη βοηθήσουν να έρθει πιο κοντά στην ΕΕ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top