Πιστοποιητικό εμβολιασμού- Σύνοδος: Χρήσιμο για ιατρική χρήση προς το παρόν

Πώς αντέδρασαν στην πρόταση Μητσοτάκη Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Επιτυχία για την Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου να υιοθετηθεί ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού, πρόταση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση η χρήση του πιστοποιητικού θα είναι ιατρική.

Η υιοθέτηση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού για την ενιαία τυποποίηση του πιστοποιητικού θα μπορεί να επιτραπεί, όταν εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και αποφασιστεί το επόμενο βήμα, ώστε να είναι όλα τα κράτη- μέλη και η ΕΕ έτοιμοι να προχωρήσουν. 

Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27: «Επισπεύστε την αδειοδότηση εμβολίων»

Κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Πρωθυπουργός έθεσε στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Κι αυτό, προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

Μητσοτάκης: Μάχη στην τηλεδιάσκεψη των 27 για το πιστοποιητικό εμβολιασμού 

Όπως μετέδωσε χθες ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star , ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη στήριξη της προέδρου της Κομισιόν, του προεδρεύοντος Πορτογάλου, όπως επίσης του Ισπανού και  Μαλτέζου πρωθυπουργού, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).  Απέναντι είναι περισσότερο ο Μακρόν και λιγότερο ο Ιταλός Κόντε. Η Μέρκελ έχει το μυαλό της σε νέους περιορισμούς, ενώ διαφωνεί και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.

Τι είπαν Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους και σε επόμενο στάδιο θα εξεταστεί «εάν και κάτω από ποιες συνθήκες» το πιστοποιητικό αυτό «θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί» ευρύτερα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έκρινε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι χρήσιμο από ιατρικής άποψης, ωστόσο πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα όπως «εάν το εμβόλιο αναστέλλει τη μετάδοση του ιού» από όσους έχουν ανοσοποιηθεί και « για πόσο καιρό είναι αποτελεσματικός ο εμβολιασμός».

Η Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «αργότερα θα χρειαστεί συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών για πιθανές άλλες χρήσεις του πιστοποιητικού» κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της Συνόδου.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top