Ξεκαθάρισμα Δένδια σε Άγκυρα: Μόνο για ΑΟΖ - υφαλοκρηπίδα οι διερευνητικές

Τι υπενθύμισε από τη Λισαβόνα  – «Μπηχτή» για την Ιταλία στη Ρώμη   

Δείτε στο video το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για τη διπλωματική και αμυντική θωράκιση της Ελλάδας ενόψει διερευνητικών με την Τουρκία και τις επισκέψεις Δένδια σε Ιταλία και Πορτογαλία

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να θέσει στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν μετά από διακοπή τεσσάρων ετών στην Κωνσταντινούπολη στις  25 Ιανουαρίου, τις παράλογες αξιώσεις της για «γκρίζες ζώνες», αποστρατιωτικοποίηση νησιών κλπ έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Διερευνητικές Ελλάδας - Τουρκίας: Ξεκινούν 25 Ιανουαρίου! 

Συγκεκριμένα, από τη Λισσαβόνα όπου συναντήθηκε σήμερα  με τον ομόλογό του της Πορτογαλίας (της χώρας που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ),   Augusto Santos Silva, o κ. Δένδιας διαμήνυσε  ότι «η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, όμως,  φυσικά,   στη βάση του διεθνούς δικαίου και με σκοπό να συνομιλήσουμε για το μοναδικό θέμα που πρέπει να τεθεί: την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική  Μεσόγειο». 

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής τον Δεκέμβριο:   

«Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσαν όχι μόνο για μια σταθερή αποκλιμάκωση και για την επανεκκίνηση των διερευνητικών, αλλά επίσης και για μια ομαλή συνέχεια»

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες 

ΑΙΧΜΗ ΣΤΟΝ ΝΤΙ ΜΑΪΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ 

Νωρίτερα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Luigi Di Maiom στον οποίο δεν παρέλειψε να επισημάνει αιχμηρά για τη στάση της Ιταλίας στο ζήτημα των κυρώσεων, ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε να ήταν διαφορετική. 

Ο κ. Δένδιας δήλωσε συγκεκριμένα:

«Τον ενημέρωσα για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών στις 25 Ιανουαρίου, την ευρύτερη τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική  Μεσόγειο και ακόμη τα ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη και τον Eastmed.

Δεν έλειψε από την ατζέντα μας και το μεταναστευτικό.

Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε μία διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία.

Κατέστησα επίσης σαφές ότι, παρότι σεβόμαστε την απόφασή τους και τη στάση τους, η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε μία ισχυρότερη ιταλική στήριξη στο θέμα των κυρώσεων».   
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top