Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Τι είπε από την Πορτογαλία για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Απόσπασμα από τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό στη Λισαβόνα

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λισαβόνα, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα. 

Μητσοτάκης από Πορτογαλία: Σας ευχαριστούμε για τη συνδρομή σας στη Frontex

Ειδικότερα, μετά τις σημερινές δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών: «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες» και να πάμε σε διάλογο.

Τσαβούσογλου: Καλούμε την Ελλάδα για επανέναρξη διερευνητικών επαφών

«Η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συνεχίσουμε εκεί που σταματήσαμε το 2016. Πληροφορήθηκα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά η διαδικασία είναι απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση. Οι γενικοί γραμματείς επικοινωνούν και ορίζουν ημερομηνία. Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε ημερομηνία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

H απάντηση του ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Περιμένουμε επίσημη πρόσκληση

Εξήγησε ότι η διαδικασία είναι απλή: οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. «Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει, θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε καθώς θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία» είπε.

«Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξει πρόοδος με βάση το διεθνές δίκαιο και τους άγραφους κανόνες της καλής γειτονίας. Τόνισε ακόμη ότι το 2021 μπορεί να είναι ένα καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top