Πέτσας: Προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Όλα τα σενάρια και οι ημερομηνίες - Στις 4 Ιανουαρίου οι αποφάσεις

Το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα.

Μία μέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων στην οποία δεν κατέληξαν σε απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση μεταξύ βαθμίδων».

Προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση περιμένει την οριστική εισήγηση των ειδικών, «η οποία -είτε ομόφωνη είναι, είτε κατά πλειοψηφία- ακολουθούμε».

Αυτή τη στιγμή παραμένει στο τραπέζι η πρόταση, με ισχυρές πιθανότητες, να ανοίξουν τα σχολεία είτε την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα 11 του μήνα.

Lockdown: Φρένο στα σενάρια για άνοιγμα των σχολείων – Δευτέρα οι αποφάσεις

Άνοιγμα σχολείων: Τα σενάρια που εξετάζονται και οι ημερομηνίες 

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται -με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψουν τα παιδιά στις τάξεις τους- είναι να μην ανοίξουν ταυτόχρονα οι εκπαιδευτικές βαθμίδες: Να προηγηθούν, δηλαδή, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία και να ακολουθήσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

Θυελλώδης η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων

Σύψας: Η Κεραμέως παρουσίασε σχέδιο με testing παιδιών και δασκάλων στα σχολεία

«Στην επιτροπή χθες ήρθε η υπουργός Παιδείας και μας παρουσίασε ένα σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων που περιλαμβάνει testing παιδιών και δασκάλων. Είναι ένα ασφαλές σχέδιο. Το πότε, όμως, θα γίνει το άνοιγμα θα αποφασιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Δεν έχουμε ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Η επιτροπή αποτελείται από 31 επιστήμονες και κάνουμε σύνθεση απόψεων για να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση», είπε ο Νίκος Σύψας στο MEGA, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στη γενικότερη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

«Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να εισηγηθούμε να ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, και σε μια βδομάδα να τα ξανακλείσουμε. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι πριν κάνουμε κάποια εισήγηση στην κυβέρνηση για άνοιγμα. Περιμένουμε να δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση των γιορτών. Βλέπω τον συνωστισμό αυτές τις ημέρες, ελπίζω οι συνέπειες να μην είναι τέτοιες που να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα. Είμαστε ένα χρόνο σε πανδημία και ο κόσμος έχει κουραστεί. Ένα σκληρό lockdown ίσως φέρει την έκρηξη του κόσμου. Προσπαθούμε οι εισηγήσεις μας να έχουν μια ισορροπία και να βρούμε τη χρυσή τομή» πρόσθεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Όπως εξήγησε,  «η επιτροπή ήταν ομόφωνη στο ότι θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν ξέρουμε την επίδραση των εορτών στην επιδημία και δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία και να τα ξανακλείσουμε. Για αυτό αποφασίσαμε ότι θα περιμένουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα αμέσως μετά τις γιορτές και θα κάνουμε εισηγήσεις στην κυβέρνηση για τα σχολεία. Θα μιλήσουμε ξανά πριν από τα Θεοφάνια», πρόσθεσε ο κ. Σύψας.

Άνοιγμα σχολείων: Δεν κατέληξαν σε απόφαση - Τη Δευτέρα νέα συνεδρίαση

Τσακρής: Θετική άποψη για τα δημοτικά σχολεία στα μέλη της επιτροπής

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, είπε πως «είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών» και αφού συνεκτιμηθούν και τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Στα μέλη της επιτροπής υπάρχει θετική άποψη για τα δημοτικά, διότι ξέρουμε ότι δεν συνέβαλαν στην εξάπλωση της επιδημίας», είπε. «Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων, εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.


Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top