Μητσοτάκης: Να αφήσει τις προκλήσεις η Τουρκία

Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη

Μητσοτάκης - Αλ Σίσι

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον  Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με αμφότερους να στέλνουν ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία.

«Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Κάνοντας λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτή η συμφωνία «είναι το καλύτερο παράδειγμα πως, όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό, πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Αλ Σίσι σε Σακελλαροπούλου: Η Αίγυπτος σας στηρίζει για τα θαλάσσια σύνορα

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία «να σταματήσει τις προκλήσεις» και είπε πως σε αντίθεση με τη στάση της Άγκυρας, «η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα, που να ενώνει, αντί να χωρίζει, τους λαούς».

Μάλιστα, αναφερόμενος στον αγωγό East Med, είπε με νόημα πως «κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει, με την προϋπόθεση να απέχει από προκλήσεις να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα».

«Θεμέλιο ειρήνης η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου»

«Η τριμερής συνεργασία είναι θεμέλιο ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας. Θεμέλιο που υπηρετούν σταθερά η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η συνάντησή μας γίνεται λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ. Στο εξής οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα γίνουν ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών και ασφάλειας στην περιοχή μας. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να καλωσορίζει την επιστροφή των ΗΠΑ στον κεντρικό του ρόλο ως ηγετικού παράγοντα του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, είπε πως «η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εταίροι με αμοιβαίες εξαγωγικές σχέσεις και κοινούς στρατηγικούς στόχους» και τόνισε πως «σύντομα θα είμαστε και οι δύο χώρες ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί».

Τι είπε για μεταναστευτικό και Ισλάμ

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο «της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών» αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο» όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χώρων και του Ισραήλ».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν παρέλειψα να εκφράσω στον συνομιλητή μου την εκτίμηση όλων μας για το σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου ως φάρου του μετριοπαθούς, του πραγματικού Ισλάμ. Ειδικά σε καιρούς όπως οι σημερινοί κατά τους οποίους συγκεκριμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα».

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό γεγονός: «Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια ολοκληρωνόταν με την περίφημη νίκη των συμμάχων η ιστορική νίκη του Ελ Αλαμέιν. Αφετηρία για την απελευθέρωση της Ευρώπης. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα τους. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία».

Αλ Σίσι: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όσους απειλούν την ειρήνη

Για βαθιές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που κρατούν πολλούς αιώνες, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος ξεκίνησε τις δηλώσεις του εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια για τα θύματα στη Σάμο, από τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.

Ο Αλ Σίσι έστειλε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας πως «συμφωνήσαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού όλους αυτούς, που απειλούν την ειρήνη, και να ενισχύσει η μία χώρα την άλλη σε αμυντικό επίπεδο».

Αναφερόμενος στη συμφωνία των δύο χωρών για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, είπε πως ήταν μια συμφωνία «πάνω σε διεθνείς κανόνες και αυτό ήταν ένα άλμα για να ανοίξουν οι συνεργασίες στη θάλασσα».

Ο Αλ Σίσι μίλησε και για άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί η διεθνής τρομοκρατία και «να σταματήσουμε τις χώρες, που υποστηρίζουν αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες και τους οπλίζουν».
Μάλιστα, επεσήμανε πως η τρομοκρατία είναι ένα παγκόσμιο γεγονός, που δεν έχει σχέση με τη θρησκεία.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top