Αλ Σίσι σε Σακελλαροπούλου: Η Αίγυπτος σας στηρίζει για τα θαλάσσια σύνορα

Συναντά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Ισχυρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, και ειδικά την Τουρκία, στέλνει η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου,  Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ανοικτά εξέφρασε τη στήριξη της Αιγύπτου στη χώρας μας για το θέμα των θαλασσίων συνόρων.

«Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα και υπέρ της Ελλάδας για οποιοδήποτε θέμα αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορά της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Σακελλαροπούλου: Ορόσημο η συμφωνία των δύο χωρών για την ΑΟΖ

«Λυπάμαι που η πανδημία δε μας επιτρέπει να αποδώσουμε στην επίσκεψή σας τη λαμπρότητα που θα θέλαμε», είπε η κυρία Σακελλαροπούλου.

«Έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και εμένα προσωπικά να υποδεχόμαστε σήμερα τον ηγέτη μιας μεγάλης, φίλης χώρας, πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή μας και πραγματικής ηγέτιδας δύναμης του μουσουλμανικού και του αραβικού κόσμου. Μιας χώρας με την οποία η Ελλάδα συνδέεται με μακραίωνες σχέσεις φιλίας, σεβασμού και πολιτισμού», πρόσθεσε η ΠτΔ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ορόσημο για τη σχέση των δύο χωρών, καθώς και για την ευρύτερη περιοχή, την υπογραφή την 6η Αυγούστου και τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ.

«Στη συνάντησή μας θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε διεξοδικά στην παρούσα συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας. Θα ήθελα επίσης να συζητήσουμε σχετικά με την πρόσφατη αναζωπύρωση φαινομένων τρομοκρατίας με θρησκευτική επίφαση, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι θρησκευτικές αξίες δεν έχουν καμία σχέση με πράξεις εξτρεμισμού», κατέληξε.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και έκανε λόγο για μια σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «που μας συνδέει εδώ και πολλά χρόνια».

«Θα ήθελα να συμφωνήσω μαζί σας ότι η υπογραφή της συμφωνίας που έγινε, συσφίγγει τις σχέσεις των δύο χωρών πιο πολύ, ενώ θα έχουμε και άλλες συμφωνίες σίγουρα», πρόσυεσε.Παράλληλα, συμφώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «οι τρομοκρατικές ενέργειες που έγιναν δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, δεν έχουν καμία σχέση με το τι πιστεύει ο καθένας. Είναι κάποιες κινήσεις εξτρεμιστών που δεν πρέπει να οδηγήσουν σε θρησκευτικές αντιθέσεις».

Τον αιγύπτιο πρόεδρο συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος θα συναντηθεί στις 18:00, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Οι συνομιλίες θα εστιαστούν σε θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top