Προειδοποίηση Πέτσα: Να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην παραταθεί το lockdown

Εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. sms για άσκηση την Κυριακή το βράδυ

«Τηρούμε τα μέτρα για να αποφύγουμε μια πιθανή παράταση του lockdown».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο αριθμός των συμπολιτών μας, που θα αναζητούν ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού, θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, «γιατί ακολουθεί την αύξηση των κρουσμάτων, πριν πάρουμε την απόφαση για lockdown». Από εκεί και πέρα, τόνισε, θα αρχίσει να υποχωρεί ο αριθμός των κρουσμάτων και σταδιακά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Πιθανή η παράταση της καραντίνας: «Στόχος είναι να ανοίξουμε τις γιορτές»

Κορωνοϊός: Το plan B είναι νέα καραντίνα τον Ιανουάριο του 2021

«Είναι σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα, για να μην έχουμε παράταση του lockdown», τόνισε, απαντώντας στη συνέχεια για το πόσο πιθανό είναι να έχουμε lockdown-ακορντεόν, δηλαδή μία να ανοίγει η αγορά και μία να κλείνει: «Κανείς δεν μπορεί να πει σε αυτή τη φάση τι θα απαιτηθεί προκειμένου να βγούμε με ασφάλεια από την κρίση. Ακολουθούμε πιστά τους ειδικούς. Η αγορά θα απελευθερωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, για να μπούμε σε μια μορφή κανονικότητας, που είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Από εκεί και πέρα, έχουμε αισιοδοξία για τη θεραπεία και τα εμβόλια».

Κορωνοϊός: Τρεις φορές την εβδομάδα η ενημέρωση - Παρών και ο Κικίλιας

Συνεχίζοντας, τόνισε πως τα τεστ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα συνεχιστούν στο ίδιο ύψος και συχνότητα (πάνω από 25.000 την ημέρα), ωστόσο όχι πλέον σε πλατείες, λόγω lockdown.

Εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. sms για άθληση την Κυριακή το βράδυ

Ο κ. Πέτσας στηλίτευσε το γεγονός ότι έγινε από πολλούς κατάχρηση των sms για την επιτρεπόμενη έξοδο.

Lockdown: Η αλλαγή στο 13033 - Ποια μηνύματα μπλοκάρονται

Lockdown: Τι θα ισχύει για την άθληση και το περπάτημα

Όπως είπε, το δεύτερο lockdown δεν είναι το ίδιο όπως το πρώτο και ήταν αναμενόμενη μία αύξηση της κίνησης. «Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η καταστρατήγηση των μέτρων. Για παράδειγμα, χθες το βράδυ διαπιστώθηκε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο sms για άθληση μετά τις 9 το βράδυ. Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτό είναι μια προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων. Αυτή η προσπάθεια θα βρει απέναντί της σκληρούς ελέγχους. Καλούμε όλους, αντί να πληρώνουν πρόστιμα, να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών, για να βγούμε μία ώρα νωρίτερα από το lockdown».

«Δε φταίει το υπουργείο για τα προβλήματα με την τηλεκπαίδευση»

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα προβλήματα με την τηλεκπαίδευση, που παρατηρήθηκαν σήμερα, σημειώνοντας πως γίνονται προσπάθειες να λυθούν και να λειτουργήσει από σήμερα. Παράλληλα, τόνισε πως δεν είναι ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, αλλά της εταιρείας Cisco.

Τηλεκπαίδευση: Tι απαντά το υπουργείο Παιδείας για τα σημερινά προβλήματα

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ για τα περί υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής

O κ. Πέτσας σχολίασε και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί άμεσα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να οριστεί υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής.

«Το βασικό πρόβλημα στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν έχει αντιπολίτευση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως αντίθετα έχει «υπουργό Υγείας, ο οποίος φέρνει εις πέρας το έργο του με μεγάλη επιτυχία, μ΄ όποια διεθνή στάνταρ κι αν το συγκρίνει κανείς».

«Είναι μια πρόταση, που δεν έχει καμία σχέση με το επιδημιολογικό επίπεδο στη χώρα. Θα κρίνουν δηλαδή οι πολιτικοί αρχηγοί, ποιο είναι το επίπεδο της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα; Αυτό είναι δεδομένο και αποτυπώνεται από τις εισηγήσεις των ειδικών, βάσει των οποίων η υπεύθυνη κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις της», είπε.

Για την επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Σχετικά με την πρωτοβουλία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επικοινωνήσει με τον Νίκο Δένδια, ο κ. Πέτσας είπε: «Ελπίζουμε να είναι μια ειλικρινής διάθεση ώστε επιτέλους να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών».

Όσον αφορά το εάν θα υπάρξει και συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, είπε πως θα φανεί τις επόμενες ημέρες: «Αν υπάρχει συνέχεια από την τουρκική στάση στην αποφυγή των προκλήσεων, φυσικό είναι να είναι πιθανή μια τέτοιου είδους συζήτηση. Αλλά με παράνομες Navtex σε ισχύ και με το Oruc Reis στην περιοχή, δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές».

Τι είπε για την εκλογή Μπάιντεν

«Η κυβέρνηση εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των Η.Π.Α. Είναι, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός σε σχετική ανάρτησή του,  αληθινός φίλος της Ελλάδας και είναι βέβαιο ότι υπό την προεδρία του οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας -που είναι ήδη εξαιρετικές-  θα γίνουν ακόμη πιο ισχυρές», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Στο διεθνή τύπο βλέπετε ότι υπάρχει αναφορά ότι μία από τις χώρες που δεν επικοινώνησαν με τον κ. Μπάιντεν είναι η Τουρκία. Και αυτό, ίσως, να λέει κάτι για το άγχος στη γειτονική μας τώρα. Εμείς δεν εξετάζουμε το άγχος ορισμένων. Εξετάζουμε τις σταθερές σχέσεις καλής γειτονίας, με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Εάν είναι αμερικανική διοίκηση συμβάλει σε αυτό με καθοριστικό τρόπο θα είναι ένα πολύ θετικό βήμα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμείς διατηρούμε προσδοκίες που είναι πάντα ρεαλιστικές ότι η σχέση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που έχει αφήσει στην άκρη τις ίσες αποστάσεις που παραδοσιακά κρατούσαν, θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 
 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top