Κορωνοϊός: Το plan B είναι νέα καραντίνα τον Ιανουάριο του 2021

Φόβοι για lockdown… ακορντεόν με «άνοιξε-κλείσε»

Μάσκα μέχρι την άνοιξη θα φοράμε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια

Νέα καραντίνα τον Ιανουάριο αναμένεται να υπάρξει, ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά το lockdown που είναι ήδη σε ισχύ και αναμένεται να αρθεί τον Δεκέμβριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία, ότι η δεύτερη καραντίνα, που θα κρατήσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, θα αποδώσει.

Lockdown: Τι θα ισχύει για την άθληση και το περπάτημα

Ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι, έστω και με περιορισμούς, η αγορά να ανοίξει ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

«Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν. Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms» ανέφερε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Γιατί τώρα lockdown; - Τι συνέβη κι άλλαξε γνώμη ο Μητσοτάκης

Όπως τόνισε, ανοίγοντας ένα παράθυρο ελπίδας για τη χαλάρωση των μέτρων, «στόχος είναι λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και plan b, ώστε να επιβληθεί εκ νέου lockdown από τις αρχές του 2021, εάν κριθεί αναγκαίο, δηλαδή εάν δεν έχει περιοριστεί επαρκώς η εξάπλωση της πανδημίας.

Στο τραπέζι και παράταση του lockdown έως τις 10 Δεκεμβρίου

Στο πλαίσιο του plan B, προβλέπεται και ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος lockdown, εάν χρειαστεί, για μερικές μέρες, αλλά όχι πέρα από τις 10 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να δουλέψει η αγορά και να γιορτάσουμε περίπου κανονικά τα Χριστούγεννα.

Καθοριστικό ρόλο για το αν θα τεθεί σε λειτουργία το lockdown… ακορντεόν, αναμένεται να διαδραματίσουν δυο κρίσιμοι παράγοντες:

- Πόσο θα έχουν αποδώσει τα μέτρα κι επομένως πόσο θα έχει ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας

- Αν θα έχει έρθει πιο κοντά το εμβόλιο.

Αν όλα εξελιχθούν βάσει του καλού σεναρίου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, το οποίο θα αντικατασταθεί με λιγότερο αυστηρά μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που γίνει πραγματικότητα το αρνητικό σενάριο και η επιδημιολογική εικόνα είναι κακή, το 2021 ενδέχεται να φέρει και τρίτο lockdown.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top