Κοντοζαμάνης: Κανένας πολίτης πίσω στη μάχη με τον κορωνοϊό

Τι είπε για το εμβόλιο και τις διαθέσιμες ΜΕΘ

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και για τις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας ώστε να μην μείνει κανένας πολίτης εκτός, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην αποψινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν κατά την περίοδο του lockdown.

Φόβοι για «τσουνάμι» λουκέτων και ανεργίας από το νέο lockdown 

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό και ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται κανονικά τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, αλλά και οι νοσηλείες και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα. Επεσήμανε επίσης ότι έχει διασφαλιστεί η επάρκεια φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Lockdown: Πώς θα πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο - Ο κωδικός των SMS

«Δωρεάν το εμβόλιο όταν είναι έτοιμο»

Αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι, όταν είναι έτοιμο, θα χορηγηθεί δωρεάν, ενώ η διάθεσή του στη χώρα μας θα γίνει μόνο εφόσον έχει εγκριθεί από τους διεθνείς οργανισμούς.

«Το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις. Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτό είναι που προσπαθούμε να προλάβουμε, γι' αυτό λαμβάνουμε όλα αυτά τα μέτρα για να περιορίσουμε τη διασπορά», είπε.

Χαρδαλιάς για νέο lockdown: Όλα τα μέτρα και οι νέοι κωδικοί SMS

«Μεγάλη αύξηση στις ΜΕΘ» - Τι συμβαίνει με τις απλές κλίνες

Αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, υπογράμμισε ότι μόνο τις τελευταίες 10 ημέρες χρειάστηκαν 95 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό και ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί από τις αρχές του καλοκαιριού κατά 53,6% οι κλίνες ΜΕΘ, καθώς έχουν προστεθεί 300 επιπλέον κλίνες, αριθμός που θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του 2020, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορωνοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1.038 κλινών ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορωνοϊό, 61 είναι κενές, και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό, οι 19 είναι κενές.

Lockdown: Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και φροντιστήρια

Αναφερόμενος στις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλεύθηκαν 600 ασθενείς με κορωνοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3.339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2.000 είναι σήμερα κενές. Ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε επίσης για επιπλέον προσλήψεις, αλλά και για αυξημένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 302.000.000 ευρώ.

Τι είπε για τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού

Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό, είπε ότι «από τις 6.500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα, σήμερα», τα οποία πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 Κέντρα Υγείας. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top