Μητσοτάκης: Να πρωταγωνιστήσουν οι πολίτες στη μάχη κατά του Covid-19    

Μίλησε για ολέθρια παραπληροφόρηση και fake news σχετικά με την πανδημία

Κυριάκος Μητσοτάκης Σύνοδος ΥΠΕΞ Συμβουλίου Της Ευρώπης

«Είναι σημαντικό να γίνουν οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί πρωταγωνιστές στη μάχη εναντίον της Covid-19» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην  130ή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Μητσοτάκης: Γιατί κλείσαμε εστίαση - κινηματογράφους - θέατρα    

O Πρωθυπουργός  αναφέρθηκε στον «ολέθριο όγκου της παραπληροφόρησης» και των fake news σχετικά με την πανδημία και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε παντού στην Ευρώπη. Βλέπουμε τις ίδιες τάσεις: ανθρώπους που αμφισβητούν βασικά επιστημονικά στοιχεία ή αμφιβάλλουν ακόμη και για την ύπαρξη του ιού και πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι. Ευτυχώς αποτελούν μειονότητα, μικρή μειονότητα. Αλλά πρέπει να υπενθυμίζουμε διαρκώς στους πολίτες -που είναι φυσικό να αισθάνονται κόπωση όσο περνάει ο καιρός και παλεύουμε με την πανδημία- ότι πρέπει να εμπιστεύονται τους επιστήμονες και την επιστήμη. Και να τους υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένας θανατηφόρος ιός. Ότι αν αφεθεί εκτός ελέγχου μπορεί να υπερβεί τις δυνατότητες του συστήματος υγείας ακόμη και των πλέον προηγμένων χωρών» επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης.  

Κικίλιας στο Star: Γενικό lockdown και στην Αττική αν χρειαστεί!  

«Η Συνθήκη της Ρώμης και οι αρχές της αποτελούσαν πάντα το σημείο αναφοράς για το κράτος δικαίου και τις αρχές της ηπείρου μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο Πρωθυπουργός 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτές οι θεμελιώδεις ελευθερίες διασφαλίζονται μόνο από ισχυρά και δημοκρατικά πολιτικά συστήματα».

Μιλώντας για την Ελληνική Προεδρία, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πανδημία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη «να διαχειριστεί μια άνευ προηγουμένου, θανατηφόρα -και δυστυχώς συνεχιζόμενη- υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομευθούν οι θεμελιώδεις ελευθερίες». 

Χαρδαλιάς: Όλα τα μέτρα για Θεσσαλονίκη - Σέρρες και νέοι κωδικοί SMS

Παράλληλα επέμεινε ότι εν μέσω πανδημίας η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη των ασθενέστερων: «Η πανδημία Covid-19 δεν διακρίνει μεταξύ πλουσίων και φτωχών, δεν γνωρίζει σύνορα και πλήττει τους πάντες, αλλά κυρίως πλήττει τους ασθενέστερους και πλέον ευάλωτους».

Στον χαιρετισμό, ο Πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι στις μέρες μας «συνεχίζουν δυστυχώς να καταγράφονται στις κοινωνίες μας περιστατικά βίας, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας κατά μειονοτήτων και ομάδων» και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που πρόσφατα το δικαστικό σώμα της πατρίδας μου καταδίκασε την ηγεσία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής σε πολλά χρόνια κάθειρξης. Είχαμε καταφέρει μέσω συντονισμένης πολιτικής προσπάθειας να μείνει εκτός Κοινοβουλίου στις πρόσφατες εκλογές. Αλλά καταδείξαμε, με αυτόν τον τρόπο, ότι η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Προστατεύοντας μάλιστα ταυτόχρονα τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων».

Τη Σύνοδο άνοιξε με ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και συμμετείχαν με φυσική παρουσία στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Marija Pejcinovic Buric, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Robert Spano, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Rik Daems και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatovic. Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, η συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στις 18.00 το απόγευμα στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top