Όλα όσα έγιναν χθες στο αεροσκάφος του Νίκου Δένδια

Ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι

Αφού πρώτα έκαναν λόγο για τεχνικό λάθος τους, τώρα… ζητούν και τα ρέστα οι Τούρκοι για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, που μετέφερε τον Νίκο Δένδια.

Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η είδηση ότι η Τουρκία καθυστέρησε την άδεια πτήσης του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στον ενανέριο χώρο της χώρας, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι «ζητήθηκε άδεια να περάσει από τον εναέριο χώρο μας το αεροσκάφος, που μετέφερε τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στο Ιράκ στις 14 Οκτωβρίου, και γι’ αυτό κοινοποιήθηκε εγκαίρως η άδεια στην ελληνική πλευρά».

Παρενόχληση κυβερνητικού αεροσκάφους: Διάβημα διαμαρτυρίας σε Τουρκία

«Το αεροσκάφος του έπαθε βλάβη στο Ιράκ, η ελληνική πλευρά διέθεσε δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο επετράπη επίσης να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «είναι σκόπιμη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η είδηση ότι το αεροσκάφος του Υπουργού Δένδια περίμενε, πριν μπει στον εναέριο μας χώρο».

«Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων προωθούνται μέσω του συστήματος Eurocontrol. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο δεν προωθήθηκε ούτε και μέσω αυτού του συστήματος. Το αναφερόμενο αεροσκάφος, όταν έφτασε στον εναέριο μας χώρο, ζητήθηκε (σ.σ.: εννοεί η άδεια υπερπτήσης) επειγόντως από τις ιρακινές αρχές και έπειτα από την παραλαβή του σχεδίου, η πτήση πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν κανένα αεροσκάφος να πετάξει χωρίς σχέδιο πτήσης. Και σε αυτή την περίσταση, είναι απαραίτητη η τυπικότητα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Για το θέμα ενημερώθηκαν και οι Έλληνες συνομιλητές μας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Όλο το story για την παρενόχληση του αεροσκάφους με τον Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή, που τον συνόδευε στο Ιράκ, επέστρεφαν στην Ελλάδα αργά χθες το βράδυ.

Η επιστροφή έγινε με το Embraer «Νεφέλη» διότι το πρώτο αεροσκάφος, με το οποίο πήγαν στο Ιράκ, παρουσίασε βλάβη. Αυτός ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Ερμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχε βγει άδεια πτήσης και οι τουρκικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί σχετικά και είχαν δώσει κανονικά την έγκριση για την VIP πτήση.

Την ώρα, ωστόσο, που το αεροσκάφος προσέγγιζε τα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας, η Άγκυρα απέσυρε την έγκριση. Ως αποτέλεσμα, ξεκίνησαν έντονες διπλωματικές επικοινωνίες και το αεροσκάφος άρχισε να χαμηλώνει ύψος, κάνοντας επί 20 λεπτά κύκλους πάνω από την πόλη Μοσούλ.

Οι κυβερνήτες του ελληνικού αεροσκάφους ανέφεραν στις τουρκικές αρχές ότι υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων και τότε ήταν που λύθηκε το θέμα και επετράπη, εκ νέου, η πτήση να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Τελικά, το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top