Eντός των ορίων της Navtex εισήλθε το Oruc Reis 

Αλλά βρίσκεται μακριά ακόμη από το Καστελόριζο  

Εντός των ορίων της νέας προκλητικής Νavtex,  που εξέδωσε η Τουρκία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis από τις 5 μμ της Δευτέρας,  ενώ ήδη η χώρα μας εξέδωσε αντι - Navtex. 

Η Αθήνα απαντά με αντι-Navtex στις νέες έρευνες του Oruc Reis

Τα όρια της Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.)  και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.  

ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex: Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή

Το τουρκικό πλοίο συνοδεύεται μέχρι στιγμής από  φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής  χώρας, αλλά  βρίσκεται ακόμη μακριά από το Καστελόριζο και έχει πορεία νοτιοδυτική, στην αντίθετη δηλαδή κατεύθυνση. 

Βεβαίως αυτό μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή ενώ την ίδια στιγμή στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας. 

Έρχονται κυρώσεις: Θέμα Oruc Reis θα θέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Την τουρκική προκλητικότητα κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ το ζήτημα έθεσε και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο.     

«Κεραυνοί» Δένδια κατά Τουρκίας για το Oruc Reis στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top