Σκληρή αντιπαράθεση για τα πολιτικά δικαιώματα των χρυσαυγιτών

Προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ο Λιβάνιος

Ολομέλεια Βουλής

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή αναφορικά με τον νέο Ποινικό Κώδικα και τα πολιτικά δικαιώματα, εν αναμονή και της απόφαση για τις ποινές στην ηγεσία και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε τους νέους κώδικες μεσούσης της προεκλογικής περιόδου το 2019, ζητά τώρα νομοθετική ρύθμιση για να επανέλθει η επιβολή της στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, που ο ίδιος κατήργησε ως κυβέρνηση.

Χρυσή Αυγή: Άλλαξε η πρόταση της εισαγγελέως - Για ποιους ζητά ελαφρυντικά

Με τον Γιάννη Ραγκούση να θέτει τελεσίγραφο στη Βουλή για να καταθέσει η ίδια η κυβέρνηση τροπολογία επαναφοράς της ποινής στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων για τον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής μέχρι το μεσημέρι, τόσο η κυβέρνηση, όσο και σύσσωμη η αντιπολίτευση, εξαπέλυσαν πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25 και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισαν την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ υποκριτική και έκαναν λόγο για θράσος.

«Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στο Αιγαίο με αυτούς τους φασίστες. Με αυτούς φωνάζατε στην άνω και την κάτω πλατεία», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Χρυσή Αυγή: Οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα που τη ρίχνουν στα «μαλακά»

Πάντως, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, προανήγγειλε ρύθμιση αντιμετώπισης του ζητήματος δια του εκλογικού νόμου.

«Μέχρι την ψήφιση του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα από τον ΣΥΡΙΖΑ οποιαδήποτε ποινή επέφερε στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διαγραφή από τους πολιτικούς καταλόγους. Η προηγούμενη κυβέρνηση το αφαίρεσε ως ποινή και βρεθήκαμε σε μια γκρίζα ζώνη, που πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών που θα προκαλούν στέρηση δικαιωμάτων», σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, εξηγώντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει σε λίγες μόλις ώρες .

Ξεκαθάρισε, δε, πως σε κάθε περίπτωση η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να ξεφύγει από τη στέρηση μετά από αμετάκλητη απόφαση καθώς αυτό προβλέπεται ρητά στο Σύνταγμα.

«Αναδρομικά δεν μπορεί να επιβληθούν ποινές. ¨Έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε να γίνει μια καταγραφή. Το σύνταγμα είναι σαφές. Μιλάει για αμετάκλητη καταδίκη. Δεν υπάρχει περιθώριο να ξεφύγουμε. Η εκλογική νομοθεσία το ίδιο. Όταν έρθει η ώρα – και μη  βιάζεστε δεν έχουμε εκλογές σύντομα - θα υπάρξει πρόβλεψη και οι καταδικασμένοι για εγκληματική οργάνωση δεν θα μπορούν να έχουν πολιτικά δικαιώματα μετά από αμετάκλητη απόφαση όπως λέει το Σύνταγμα.  Αυτό απαιτεί σοβαρότητα καθώς άπτεται συνταγματικών δικαιωμάτων», επισήμανε ο Υφυπουργός Εσωτερικών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top