ΝΑΤΟ: Ανακοίνωσε μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας! 

Τι δήλωσε o Γενς  Στόλτενμπεργκ 

Δείτε το video του Star για τη συνομιλία Δένδια - Στόλτενμπεργκ (18/9/2020)  

Τη δημιουργία μηχανισμού αποφυγής σύγκρουσης Ελλάδας – Τουρκίας ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Τηλεφωνική  επικοινωνία Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, όπως μεταδίδει  ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, ότι μετά από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ,  την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) συστάθηκε διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ανοικτής γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Ερντογάν σε ΓΓ του ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι τεχνικές στρατιωτικές συνομιλίες για την αποφυγή σύγκρουσης ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από επαφές υψηλού επιπέδου τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποφυγής, ο οποίος επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής εμπλοκής της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο πολύτιμοι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο Συμμάχους». 

Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώνεται ότι έχει συμφωνηθεί η λειτουργία «κόκκινης γραμμής» μεταξύ των ηγεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών, ώστε  να επιλύονται προβλήματα από «παρεξηγήσεις» ή «κακή πληροφόρηση» για τις προθέσεις κάθε πλευράς.    

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Σε αυτό το πλαίσιο, οι στρατιωτικές επιτροπές της Τουρκίας και της Ελλάδας κατόπιν συναντήσεων τους, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, κατέληξαν σε συναντίληψη στις “γενικές αρχές”. Η επόμενη συνάντηση, όπου θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του συντονισμού για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων στην Ανατολική Μεσόγειο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΝΑΤΟ στις 5 Οκτωβρίου 2020».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top