Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο και τα deals που κλείσθηκαν       

Τι πήραν και τι έδωσαν Ελλάδα και ΗΠΑ  

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα και τα γεωστρατηγικά deals που κλείσθηκαν αποκάλυψε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.         

Μητσοτάκης – Πομπέο: Στο απόγειό τους οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

«Δώσανε και πήρανε  οι Αμερικανοί. Όπως και εμείς δώσαμε και πήραμε προκειμένου να σταλεί καθαρό μήνυμα στην Τουρκία» τόνισε η Κ. Μακρή. 

Όπως πρόσθεσε οι ΗΠΑ έδωσαν το ΟΚ για την αναβάθμιση του ελληνικού ναύσταθμου στη Σούδα, που μας είναι απαραίτητος για να έχουμε τον στόλο μας μια ανάσα από την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, το Καστελόριζο και οι Τούρκοι θα μας βρίσκουν πια μπροστά τους.  

Το μενού στο γεύμα Μητσοτάκη - Πομπέο: Θεσμός τα… ντολμαδάκια

Στη Σούδα θα κατασκευάσει η Ελλάδα μια δεξαμενή ανεφοδιασμού και για τα δικά μας πολεμικά πλοία,  αλλά και για τα δικά τους, δηλαδή θα βγάζουμε και… χρήματα! 

Δώσανε επίσης οι ΗΠΑ το να είναι η μόνιμη ναυτική βάση στην Ελλάδα για  το “Woody Williams”,  το θηριώδες ελικοπτεροφόρο με την τεράστια δύναμη πυρός, καθώς  συμφέρει και τους Αμερικανούς και την Ελλάδα να υπάρχει αυτό το πλοίο στην Κρήτη.    

        Άγκυρα: Η επίσκεψη Πομπέο δείχνει ότι έχει χάσει την ουδέτερη στάση του       

ΤΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ   

Οι ΗΠΑ κερδίσουν στο deal με την Ελλάδα κάτι που το ζητούσαν χρόνια: Πέντε έτη παράταση της παραχώρησης της Σούδας, αντί για ένα χρόνο ανανέωσης, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Η συμφωνία ετοιμάζεται και θα υπογραφεί  τον Οκτώβριο.   

Στα εξοπλιστικά πάντως δεν έκλεισε κανένα deal.  Επισφραγίστηκε μεν  η αναβάθμιση των F-16 και  οι ΗΠΑ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να μπουν στην πολεμική μας βιομηχανία,  αλλά η συζήτηση που έγινε  για τις φρεγάτες LCS δε φαίνεται να καταλήγει σε απόφαση αγοράς, καθώς είναι αρκετά ακριβές.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top