Μητσοτάκης – Πομπέο: Στο απόγειό τους οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

«Στη Σούδα συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών»

«Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους, σε καλύτερο σημείο από ποτέ», συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάικ Πομπέο, στις δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη Σούδα συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών και πως θα γίνει έδρα μόνιμου ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα πλοία του αμερικανικού ναυτικού του ελικοπτεροφόρου, USS Hershel «Woody» Williams.

Στη βάση της Σούδας Μητσοτάκης και Πομπέο

«Προσυπογράφω τη δήλωση του κ. Πομπέο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα. Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι επίσης που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου στα Χανιά. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδος χτυπάει και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει όμως και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα μιλάμε από την 115 πτέρυγα μάχης στην πολεμικής μας αεροπορίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, η συνεργασία των δύο χωρών «απλώνει τη δράση της και στην αμυντική βιομηχανία με την αναβάθμιση των F-16 σε viper αλλά και τις επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», ενώ διευρύνεται καις την Αλεξανδρούπολη, όπου εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αερίου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία με τέσσερις λέξεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά «όχι σε μονομερείς ενέργειες».

«Στο Αιγαίο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα εχθρότητας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνονοτας ότι «είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι έχει έρθει η ώρα της διπλωματίας».

«Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας και ότι βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a priori τορπιλίζει κάθε διάλογο και το διεθνές δίκαιο»πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Οι σχέσεις μας είναι στο απόγειό τους»

«Οι σχέσεις μας είναι στο απόγειό τους και γίνονται πιο ισχυρές», είπε, από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Στο πατρικό του Πρωθυπουργού στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο και η σύζυγός του

Ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην όμορφη φιλοξενία του πρωθυπουργού: «Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με φιλοξένησε στο σπίτι του και περάσαμε όμορφα. Ευχαριστώ κι εσένα και την Μαρέβα που ήσασταν τόσο καλοί οικοδεσπότες».

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση και σας βλέπουμε σαν έναν πυλώνα σταθερότητας. Έχουμε πολύ στενούς δεσμούς», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top