Δένδιας από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ: Δεν αρκεί η αποχώρηση του Oruc Reis 

«Πρέπει να δώσει κι άλλα δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου η Τουρκία»

«Θετικό αλλά πρώτο δείγμα» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, στις δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. 

Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο κ. Δένδιας ζήτησε να υπάρξουν από την Άγκυρα κι άλλα απτά δείγματα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα της Τουρκίας συνολικά παραπέμπεται στη σύνοδο κορυφής των ηγετών.      

Μπορέλ: Στη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπεται το ζήτημα της Τουρκίας     

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου:  

«Καταρχήν, αυτό που αφορά κυρίως εμάς είναι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το ζήτημα συζητήθηκε, το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα θετικό δείγμα, αλλά ένα πρώτο δείγμα. Θα πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. 

Το ζήτημα θα συζητηθεί πάλι στο συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων],  ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει, επαναλαμβάνω, απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. 

Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων: η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Lukashenko, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top