Νέο μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα: Μόνο χωρίς προκλήσεις ο διάλογος  

Τι δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Τσεχία  

Νέο μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα από την Πράγα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του, Τόμας Πέτριτσεκ.

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κρίνει την εφαρμογή των κυρώσεων
 

Ο κ.  Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.
 
Κατά τη συνάντησή τους στην Πράγα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά επίσης και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου  η απόπειρα επιβολής δια της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα» προέταξε ο κ. Δένδιας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον Ρώσο ΥΠΕΞ 

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν επίσης εκτενή συζήτηση για το μεταναστευτικό, για τις αιτίες του φαινομένου, τους τρόπους αντιμετώπισης, τους τρόπους προστασίας και των κοινωνιών, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ασύλου,  όπως και για τη δημιουργία ενός προγράμματος επιστροφών αυτών που δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες προέλευσης.
 Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, συζήτησαν για την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, για τη δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος, για τη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης ώστε να δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα ποσά τα οποία είναι στη διάθεση μας σαν αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες προέλευσης ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του. 

Ακόμα, συζήτησαν για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε., με τον κ. Δένδια να τονίζει  πως η Ελλάδα είναι  χώρα που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευχαρίστησε τον Τσέχο ομόλογό του για τη βοήθεια με την οποία η Τσεχία αμέσως εκδήλωσε την παρουσία της, τόσο στην κρίση μετά από τα γεγονότα της Μόριας όσο και για την κρίση στον Έβρο τον παρελθόντα Φεβρουάριο και Μάρτιο.
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top