Και στο ΝΑΤΟ έφερε η Ελλάδα το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων

Την υπονόμευση της ασφάλειας στη Μεσόγειο ανέδειξε η χώρα μας  

ΝΑΤΟ

Στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων,  σε μια συζητήση που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος.

Ντρίπλα της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ – Βγάζει στη σέντρα στο Συμβούλιο την Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας. 

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. 

Τσαβούσογλου: «Αν η Ελλάδα τολμά ας έρθει να πει σε όλους ότι έχει δίκιο»

Τονίστηκε επίσης, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας. 

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  Η χώρα μας διαμήνυσε επίσης ότι παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.  

Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.

Διόρθωση Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία- Τεχνικές συζητήσεις ξεκίνησαν

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top