Τσαβούσογλου: «Αν η Ελλάδα τολμά ας έρθει να πει σε όλους ότι έχει δίκιο»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι έχουν να πουν πράγματα που φοβάται η χώρα μας

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και μάλιστα σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Κονγκό.

Η Αθήνα απαντά στον Τσαβούσογλου: Διάλογος μόνο εάν φύγει το Oruc Reis

«Αν η Ελλάδα τολμά ας έρθει στο τραπέζι να πει σε όλους ότι έχει δίκιο» είπε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στο ίδιο ύφος με τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών και πρόσθεσε: «Ασφαλώς έχουμε κι εμείς να πούμε πράγματα, αυτό είναι άλλωστε που φοβάται η Ελλάδα». 

Την ίδια ώρα, στην τουρκική προπαγάνδα  πρώτα τον χορό σέρνουν τα ΜΜΕ. Η Τουρκιγιέ σήμερα, εφημερίδα ελεγχόμενη από το καθεστώς Ερντογάν, μας απειλεί ότι Σύροι αντικαθεστωτικοί θα πολεμήσουν στο πλευρό της Τουρκίας αν γίνει πόλεμος με την Ελλάδα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη. 

«Εάν η Ελλάδα εμπιστεύεται τον εαυτό της και τολμά, ας έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «έχει και η Τουρκία πράγματα να πει. Άλλωστε αυτό είναι που φοβάται η Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε πως δεν τον εκπλήσσουν οι δηλώσεις του ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ωστόσο τον καλεί να συζητήσουν τις αλήθειες, όπως είπε, χωρίς να κοροϊδεύουν τους λαούς τους, ούτε τη διεθνή κοινότητα. 

Σε συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του από το Κογκό, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχουν μεγάλες συζητήσεις σε όλο τον κόσμο σε σχέση με τα νησιά, την υφαλοκρηπίδα ή τα χωρικά ύδατα και τα εξηγούμε με ωραίο τρόπο δείχνοντας με ποιο τρόπο έχουν επιλυθεί αυτά τα ζητήματα στον κόσμο αλλά και τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με άλλες χώρες. Επειδή εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας λέμε ότι είμαστε στο τραπέζι. Αλλά η Ελλάδα δεν πλησιάζει».

«Επειδή (η Ελλάδα) δεν κατάφερε να εξασφαλίσει υπεροχή στο πεδίο της δράσης και στο τραπέζι, και επειδή έχασε την ψυχολογική υπεροχή, συνεχώς επιδεικνύουν μια επιθετική στάση», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε ότι «Ο Νίκος Δένδιας είναι πολύ παλιός μου φίλος, τον γνωρίζω από το 2003. Στην πραγματικότητα δεν με εκπλήσσουν αυτά που γράφει ή δηλώνει ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά στον ίδιο θέλω να πω: Όποιες και να είναι οι συνθήκες πρέπει να συζητήσουμε τις αλήθειες. Ούτε τους λαούς μας να κοροϊδεύουμε, ούτε την διεθνή κοινότητα να κοροϊδεύουμε. Ούτε και τους εαυτούς μας να κοροϊδεύουμε».

Τι είπε για το Καστελόριζο

Αναφερόμενος στο Καστελλόριζο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διερωτήθηκε: «Σήμερα που στον κόσμο, σε ποιο διεθνές δίκαιο στον κόσμο απαιτείται για ένα νησάκι 10 τ.χλμ 40 χιλιάδες τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα. Ποια άλλη χώρα έχει τέτοιες απαιτήσεις με τόσο θράσος; Τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει στον κόσμο.

Με τον ίδιο τρόπο καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν υπάρχει που να απαιτεί 10 ναυτικά μίλια εναέριο χώρο πάνω από τα 6 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Όταν εμείς λέμε πως η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές απαιτήσεις δεν θα λέμε αυτά για να συκοφαντήσουμε την Ελλάδα», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός. 

Τι ανέφερε για την Αγιά Σοφιά και τα τζαμιά στην Ελλάδα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «στο θέμα της Αγίας Σοφίας, το έχουμε πει ξανά, πως η τελευταία χώρα που μπορεί να μας δώσει μαθήματα είναι η Ελλάδα. Γιατί; Η μόνη χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της είναι η Ελλάδα.

Ακόμη και στη Θεσσαλονίκη, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, δεν έχει τζαμί που να είναι συνεχώς ανοιχτό», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «στα τζαμιά στη δυτική Θράκη, στους μουφτήδες και στις κοινότητες των Τούρκων μουσουλμάνων εκεί -πέραν των Τούρκων εκεί υπάρχουν και άλλοι μουσουλμάνοι όπως οι Ρομά, οι Πομάκοι- εφαρμόζεται μια σοβαρή πολιτική καταπίεσης.

Χθες ακόμη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε και επέκρινε την Ελλάδα επειδή δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Υπάρχουν τρεις αποφάσεις που δεν έχει εφαρμόσει η Ελλάδα σε σχέση με την δυτική Θράκη».

Τι είπε για το μεταναστευτικό

Για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος Υπουργός διερωτήθηκε: «Πόσοι πρόσφυγες πέθαναν εξαιτίας της Ελλάδα στα σύνορά μας και στο Αιγαίο; Αυτοί νόμισαν ότι θα τους στηρίξουν όλοι», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «αυτά δεν είναι ανθρώπινα πράγματα, το να τρυπάς τα φουσκωτά αυτών των ανθρώπων, να τους σπρώχνεις στο νερό και να τους εγκαταλείπεις εκεί δεν είναι ανθρώπινη συμπεριφορά».

Κατηγόρησε, επίσης, της Ελλάδα ότι «σήμερα τα μέλη του DHKP-C, του FETO, του PKK κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους της Αθήνας και της Ελλάδας».

Ο Τούρκος Υπουργός κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα εάν εμπιστεύεται τον εαυτό της - ιδού και η ΕΕ της οποίας είναι μέλος το πρότεινε, και το ΝΑΤΟ στο οποίο είμαστε μαζί μέλη - εάν τολμά, εάν εμπιστεύεται τα επιχειρήματά της, ας έλθει να καθίσει στο τραπέζι, να πει ενώπιον όλων εκεί ότι έχει δίκαιο. Ασφαλώς έχουμε κι εμείς πράγματα να πούμε. Άλλωστε αυτό είναι που φοβάται η Ελλάδα».
 

Δείτε ολόκληρο το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top