Μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα μέσω Μάλτας: Διάλογος χωρίς απειλές ή κυρώσεις 

«Οι προκλήσεις της Τουρκίας στρέφονται κατά της ίδιας της ΕΕ» 

Το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star για τις τουρκικές προκλήσεις και τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Μάλτας   

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Μάλτας Έβαριστ Μπαρτόλο στην Αθήνα. 

Συνάντηση Δένδια με τον ΥΠΕΞ της Μάλτας τη Δευτέρα για την Αν. Μεσόγειο

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα » τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας. 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:

Το παρασκήνιο της «παγίδας» Στόλτενμπεργκ

«Είναι η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες με πόλεμο, στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Κάτι που παραβιάζει, όπως ξέρετε, κατάφωρα το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, η Τουρκία επιδίδεται σε παράνομες και προκλητικές ενέργειες, όπως η έκδοση και ανανέωση NAVTEX για ερευνητικές δραστηριότητες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, σε πρωτοφανείς ευθείες απειλές. Πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο. Αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό.

Οι ενέργειες αυτές δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε το Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης. Την ουσία του Ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και γι’ αυτό, αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές, απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές».

Δένδιας από τη Νέα Υόρκη: Δεν υπάρχει διάλογος όσο υπάρχουν τουρκικά πλοία

Απευθυνόμενος στην ίδια την Τουρκία ο κ. Δένδιας ήταν σαφής: 

«Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις!». 

Η Μάλτα δείχνει να κλείνει το μάτι στην Τουρκία, δηλώνοντας «ουδέτερη»,  αλλά ο ΥΠΕΞ της σήμερα αναγνώρισε την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

«Θέλουμε ο κανόνας του Διεθνούς Δικαίου να επικρατεί. Το λέω αυτό στην Αθήνα, το έχω πει και στην Άγκυρα» δήλωσε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Μάλτας. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top