Πέτσας: Λειτουργεί ως ταραξίας της περιοχής η Τουρκία

«Κανένας διάλογος υπό απειλές»

«Η Ελλάδα με μεθοδικότητα και συνέπεια εμπεδώνει την πεποίθηση σε όλο τον κόσμο ότι αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Πέρα από την παραδοσιακή συμμετοχή της σε όλα τα διεθνή φόρα που προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τους τελευταίους μήνες οριοθέτησε με την Ιταλία και την Αίγυπτο θαλάσσιες ζώνες με απόλυτο σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στο δίκαιο της θάλασσας. Αντίθετα η Τουρκία πότε με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, πότε με παράνομες δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, πότε με διαδοχικές παράνομες NAVTEX και πότε με την προκλητική ρητορική της ηγεσίας της λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή μας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνάντηση Δένδια με Πάιατ για την παραβατικότητα της Τουρκίας

Όπως είπε, αυτή είναι μια διαπίστωση που κάνουν και όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες στην Ευρώπη και στην Αμερική: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδη καταρτίσει έναν κατάλογο κυρώσεων και καλούν την Άγκυρα να προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση διαφορετικά θα τον ενεργοποιήσουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες με αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Είναι λοιπόν στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση είτε κυρώσεις».

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη: βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας επιδιώκουμε συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις δεν γίνεται», είπε και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται».

«Περιμένουμε λοιπόν από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Με ειλικρινή διπλωματία. Όχι τυχοδιωκτική προπαγάνδα. Με ρεαλιστικό πλαίσιο. Όχι αυθαίρετες και παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο διεκδικήσεις. Και τελικά με ένα και μόνο χαρτί: τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Κι αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην παρουσία Τούρκων δημοσιογράφων στο Καστελόριζο, σημειώνοντας πως «δε γνωρίζουμε να έχει τεθεί θέμα ασφάλειας ή παρεμπόδισης στους Τούρκους δημοσιογράφους».

«Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα νιώθουν ασφαλείς. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ελευθερία του Τύπου», είπε ο κ. Πέτσας.

Τι είπε για την ύφεση-ρεκόρ

«Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ είναι ακριβώς στο εύρος των δικών μας προβλέψεων. Η ύφεση θα είναι σίγουρα μεγάλη και οφείλεται στην πανδημία του κορωνοϊού», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την ύφεση-ρεκόρ 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Βουτιά – ρεκόρ 15,2% στο ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο

«Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της ευρωζώνης. Έχουμε κρατήσει καύσιμα για να πυροδοτήσουμε την επανεκκίνηση. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας ούτε και οι εξαγγελίες για την στήριξη της οικονομίας και της μείωσης φόρων», πρόσθεσε.

«Σταθερά στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα κατά της πανδημίας η Ελλάδα»

«Η χώρα μας, παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, που είδαμε κατά τον Αύγουστο, παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας.Έχουμε ήδη πολλαπλασιάσει τον αριθμό των τεστ που διενεργούμε, τόσο στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και σε όλη την Επικράτεια», είπε ο κ. Πέτσας.

Σε καραντίνα τρεις υπουργοί της κυβέρνησης – Ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Όσον αφορά την πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας), είπε ότι θα αποκατασταθεί στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων.

«Σημειώνεται ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια», τόνισε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top