Οι προκλήσεις της Τουρκίας στη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ

Συστάσεις από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα για το ζήτημα της επιχείρησης Irini

Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας

Το ζήτημα της Τουρκίας θα τεθεί και στη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Συγκεκριμένα κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο για τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας (που θα προηγηθεί του Gymnich) σημείωσε ότι το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί περισσότερο στο Gymnich, αλλά αναμένεται να τεθεί και από Κράτη Μέλη στο πλαίσιο των Υπουργών Άμυνας. 

Βρυξέλλες: Πολύ ευρύτερο το πλαίσιο Μπορέλ από κυρώσεις για την Τουρκία 

“Yποθέτω ότι οι εκπρόσωποι της Κύπρου και της Ελλάδας θα θέσουν το ζήτημα, αλλά δεν βρίσκεται στον πυρήνα της ατζέντας των Υπουργών Άμυνας”, δήλωσε συγκεκριμένα. 

Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις ΕΕ- ΝΑΤΟ και τις επιπτώσεις της κόντρας Γαλλίας - Τουρκίας στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, με αφορμή την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας στη συνεδρίαση, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι “παρότι δεν είναι επίσημα στην ατζέντα, όλα τα πιθανά θέματα μπορεί να τεθούν, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από άλλους, αλλά δεν μπορώ να προδικάσω το αντικείμενο της τοποθέτησης του Γ.Γραμματέα του ΝΑΤΟ”. Επεσήμανε δε ότι η επιχείρηση Irini φέρνει αποτελέσματα σε σχέση με την τήρηση του εμπάρκγο όπλων και το λαθρεμπόριο πετρελαίου στη Λιβύη και συνεχίζει να επιτηρεί την περιοχή βάσει εντολής των Ηνωμένων Εθνών. Ξεκαθάρισε δε ότι η λειτουργία της είναι αμερόληπτη παρά τις επικρίσεις τρίτων κρατών. 

Δένδιας: Δε νοείται διάλογος υπό απειλές – Θέλουμε κυρώσεις για Τουρκία

Σε σχέση με την έκθεση του ίδιου του ΝΑΤΟ για το περιστατικό με την γαλλική και την τουρκική φρεγάτα τον Ιούνιο, επεσήμανε δε ότι δεν γνωρίζει αν ο Γ.Γ της Συμμαχίας θα αναφερθεί στο ζήτημα. 

Ο αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην επιχείρηση Irini, αλλά τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει πως η επιχείρηση είναι αμερόληπτη και πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέλη του ΟΗΕ, διότι ακριβώς επιβάλει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της συνάντησης των εμπλεκόμενων μερών στο Βερολίνο. “Το είπαμε αυτό στην Τουρκία πολλές φορές και θα συνεχίσουμε να τους το λέμε και να τους εξηγούμε ότι χρειάζεται να συνεχιστεί και η ίδια η επιχείρηση Irini αλλά και η συνεργασία της με την επιχείρηση Sea Guardian του NATO”. “Δεν λέω ότι θα το πετύχουμε (να πείσουμε την Τουρκία), αλλά θα αναζητήσουμε και τη βοήθεια του Γ.Γραμματέα ως προς αυτό”, κατέληξε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top