Βρυξέλλες: Κυρώσεις και όχι μόνο στο πλαίσιο Μπορέλ για την Τουρκία 

Τι ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος ενόψει της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ

Το πλαίσιο επιλογών που ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει στου Υπουργούς Εξωτερικών στo Gymnich (άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών) θα είναι πολύ ευρύτερο από πλαίσιο κυρώσεων, αν και θα περιλαμβάνει και αυτές, δήλωσε σήμερα κοινοτικός αξιωματούχος σε σχέση με την επικείμενη συνεδρίαση. 

Μπορέλ - Τσαβούσογλου: Συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης

O κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανησυχεί εξαιρετικά για πιθανή κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και "έχει ως πρώτη του προτεραιότητά την άμεση αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάσταση", όπως είπε κάνοντας ευθεία αναφορά στο πρόσφατο περιστατικό επακούμβησης ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας.

Συγκεκριμένα ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο για το Gymnich σημείωσε τα εξής: “είναι 6η φορά που συζητάμε για την Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, τίποτα δεν έχει βελτιωθεί, η Τουρκία επέκτεινε τη NAVTEX, έχουμε πολεμικά πλοία, είναι μια πολύπλοκη και δύσκολη κατάσταση”. “Ο στόχος του Υπάτου Εκπροσώπου είναι να θέσει στο τραπέζι όλες τις επιλογές που υπάρχουν για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ”, δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφερόμενος αναλυτικά σε ένα προς ένα τα σημεία τριβής, περιλαμβάνοντας το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. 

Απαντώντας σε ερώτηση του STAR, ο κοινοτικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παρουσιάσει στους Υπουργούς “επιλογές”, διευκρινίζοντας ότι “οι επιλογές είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς και μόνο κυρώσεις”. Εξήγησε ότι “ορισμένες επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν κυρώσεις, υπό την έννοια ότι πρόκειται για περιοριστικά μέτρα”, αλλά ξεκαθάρισε ότι “αυτό που θα παρουσιάσει ο Ύπατός Εκπρόσωπος θα είναι πολύ περισσότερο, πολύ ευρύτερο και θα περιλαμβάνει επιλογές για να εξετάσουν οι Υπουργοί. Σημείωσε ακόμη ότι αυτές οι “επιλογές” δεν θα υιοθετηθούν τώρα (καθώς το Συμβούλιο θα είναι άτυπο).

Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι ήδη η ΕΕ έχει παγώσει τους δομημένους πολιτικούς διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία, έχει περικόψει τα κοινοτικά προενταξιακά κονδύλια, έχει ανοίξει λίστα στην οποία έχει προσθέσει ονόματα υπευθύνων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, έχει παγώσει ενταξιακά κεφάλαια, μεταξύ άλλων. Προειδοποίησε ωστόσο για την επικινδυνότητα της κατάστασης, εξηγώντας ότι τα μέσα ενημέρωση των δύο χωρών (Ελλάδας και Τουρκίας) εξετάζουν ακόμα και το υποθετικό σενάριο μιας πολεμικής εμπλοκής. Ξεκαθάρισε δε ότι η κατάσταση με την Τουρκία και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, έχει να κάνει με πράξεις ενάντια σε κράτη μέλη και διαφέρει από την υπόθεση της Λευκορωσία που είναι απλά ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ταυτόχρονα πρόταση για προσθήκη ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 

Δένδιας: Δε νοείται διάλογος υπό απειλές – Θέλουμε κυρώσεις για Τουρκία

Για τη Λευκορωσία θα παρουσιαστούν στοχευμένες κυρώσεις επί προσώπων γύρω από το καθεστώς Λουκασένκο, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις καθώς το Συμβούλιο είναι άτυπο. Θα υπάρξει ωστόσο πολιτική συμφωνία. Σε σχέση με τη λογική των κυρώσεων ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι “στόχο έχουν να αλλάξουν τη διεθνή συμπεριφορά κάποιου (κράτους) και θα πρέπει να αντανακλούν την κατάσταση επί του εδάφους”. Σημείωσε ότι οι Υπουργοί αναμένεται να υιοθετήσουν πολιτικά μια στάση, με τυπικές αποφάσεις αργότερα, αλλά “πρακτικά θα πρέπει να προηγηθεί σοβαρή νομική προετοιμασία ώστε αυτές να μη μπορεί να καταπέσουν στο Δικαστήριο τη ΕΕ στο Λουξεμβούργο - έχει συμβεί στο παρελθόν και δεν είναι ευχάριστη εμπειρία”. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top