Αναδίπλωση από τον σύμβουλο Μητσοτάκη: Δεν έκανε έρευνες το Oruc Reis

«Η αναφορά μου αφορούσε προσπάθεια ερευνών»

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις για τα περί ερευνών του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα προχώρησε ο Σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN», αναφέρει ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, οι δηλώσεις του οποίου άναψαν… φωτιές.

«Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια" ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX», τόνισε.

«Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της», κατέληξε.

Σύμβουλος Ασφαλείας του Μητσοτάκη: Ναι, το Oruc Reis έκανε έρευνες

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν πως το Oruc Reis δεν έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του κ. Μητσοτάκη, κ. Διακόπουλος, επιβεβαίωνε εμφατικά πως και έρευνες έγιναν και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας υπήρξε, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις αστειότητες περί "θορύβου" που εμπόδιζε τις έρευνες. Δυστυχώς, ακόμα και στα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής  η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αντί να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, ασχολείται μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση του μπάχαλου που έχει δημιουργήσει».

Τι είχε πει ο σύμβουλος Ασφαλείας του Μητσοτάκη

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει πραγματοποιήσει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος σημείωσε: «Ναι, το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Εχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το "σηκώσαμε" ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top