Επικοινωνία Παναγιωτόπουλου- Έσπερ: «Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια»

Έκτός των ΗΠΑ, ενήμεροι όλοι οι Ευρωπαίοι για τη Navtex - Καστελόριζο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Δρ. Μάρκ Έσπερ είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  η οποία προγραμματίστηκε μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψής του, στην Ουάσινγκτον.

Μητσοτάκης: Αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα για τις εξελίξεις με την Τουρκία

O Νίκος Παναγιωτόπουλος αρχικά ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελορίζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η δημοσιογράφος του Star Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, o Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε επί λέξη στον Μαρκ Έσπερ: «δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια». Του ζήτησε μάλιστα να ενημερώσει και τον πρόεδρο Τραμπ για τα τεκταινόμενα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από το πρωί έχουν ενημερωθεί και όλοι οι Ευρωπαίοι υπουργοί εκτός από τον Γερμανό, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και τα έμαθε από πρώτο χέρι. Όλο το σαββατοκύριακο το υπουργείο Άμυνας ήταν σε επιφυλακή γιατί ήξεραν ότι κάτι σχεδιάζεται.  

To «Orus Reis» πάντως είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια. Όλοι είναι σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που αποπλεύσει.

Τουρκική Navtex για Καστελόριζο- Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συζητήθηκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό – τεχνικό τομέα.

Παναγιωτόπουλος: Θα υπερασπιστούμε τη χώρα με κάθε μέσο  

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και  αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος ως ισχυρού Συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ 

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ υπογραμμίστηκε η πρόθεση για περαιτέρω ανάπτυξη, αμοιβαίως επωφελών, συνεργασιών σε αμυντικο-τεχνικό τομέα. Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top