Ταμείο Ανάκαμψης: Τι αποφάσισαν για τα 750 δισ. ευρώ οι 27

Πώς θα δοθούν τα χρήματα – Ιστορική απόφαση για ΕΕ

Ιστορική είναι η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η ΕΕ θα εκδώσει για πρώτη φορά κοινό χρέος, εξ ονόματος των 27 χωρών – μελών, με το σχέδιο ανάκαμψης να ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ.

Πώς θα δοθεί το πακέτο των 72 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμα 360 δισ. ευρώ για δανεισμό, σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Πώς θα δοθούν τα 750 δισ. ευρώ

Η κατανομή των ποσών του Tαμείου Aνάκαμψης (Next Generation EU) έχει ως εξής:

Μητσοτάκης: «Πάνω από 70 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

Recovery and Resilience Facility (RRF) 672.5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα δάνεια θα είναι 360 δισ ευρώ και οι επιχορηγήσεις 312,5 δισ. ευρώ. Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ο οποίος θα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων σε σχέση με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και την ανθεκτικότητα των εθνικών οικονομιών, συνδέοντάς τις με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. Ο μηχανισμός αυτός θα ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

ReactEU: 47.5 δισ. ευρώ, που θα κατανεμηθούν με βάση τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου της ανεργίας των νέων και της σχετικής ευημερίας των κρατών-μελών.

Horizon Europe: 5 δισ ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας έρευνας στον τομέα της Υγείας, της ανθεκτικότητας και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.

InvestEU: 5,6 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του προγράμματος το οποίο θα διαδεχθεί από το 2021 το σημερινό επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.

Rural Development: 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο τη στήριξη των αγροτικών περιοχών στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είναι αναγκαίες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων σύμφωνα με τη νέα στρατηγική για τη βιοποικιλότητα και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Just Transition Fund (JTF): 10 δισ. ευρώ για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην επιτάχυνση της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα.

RescEU: 1.9 δισ ευρώ θα διατεθούν για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ενωσης, ο οποίος θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί για να δώσει στην Ενωση τη δυνατότητα να προετοιμάζεται και να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές κρίσεις.

Σταϊκούρας: Σημαντική χρηματοδότηση χωρίς μνημονιακούς όρους

Για σημαντική χρηματοδότηση προς τη χώρα, για τα επόμενα 6-7 χρόνια, έκανε λόγο ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως το ποσό των 70- δισ. ευρώ, που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δε θα συνοδεύεται από μνημονιακούς όρους.

Όπως εξήγησε, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις κα δάνεια) ενώ τα υπόλοιπα 38 δισ. ευρώ θα δοθούν μέσα από δράσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top