Μητσοτάκης: «Πάνω από 70 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

«Τα καταφέραμε μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις»

Ικανοποιημένος από την έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής και την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. 

«Η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε να καταλήξει σε μια συμφωνία μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων και μέσα από μια διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων και συμβιβασμών», είπε.

Τα βρήκαν οι Ευρωπαίοι: Έκλεισε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία, που δίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες και στην χώρα μας σημαντικότατους πόρους».

Όπως είπε η συμφωνία αυτή δίνει την αφορμή και την ευκαιρία ώστε οι χώρες να δώσουν βάση στην πράσινη οικονομία  και άλλους τομείς και αποτελεί μια παρακαταθήκη για το μέλλον.

Σύνοδος Κορυφής: Στα 390 δις ευρώ η τελική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Ο κορωνοϊός μες στην τραγωδία του μας έδωσε το έναυσμα ως Ευρώπη να κάνουμε ένα βήμα που μέχρι πριν τρεις μήνες φάνταζε αδιανόητο. Αυτό που έγινε αυτές τις τέσσερις μέρες ως προς τη δομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της Ευρώπης, ένα άλμα στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την Ελλάδα για χρήματα είναι 72 δισ. ευρώ, και θα εκταμιευθούν την επόμενη εξαετία για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Σύνοδος Κορυφής: Νέα πρόταση Σ.Μισέλ - Θα τη στείλει στους ηγέτες 

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ήταν γνωστό από την αρχή ότι όλοι έπρεπε να κάνουν συμβιβασμούς. Όπως είπε κόπηκαν προγράμματα που ήταν να επιδοτηθούν αφού τελικά η συμφωνία για τις επιδοτήσεις είναι για 390 δισ. ευρώ και όχι για 500 δισ.

Πρόσθεσε πως τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα με τη μεγαλύτερη δυνατή σύνεση και πως η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί προς τη στήριξη του κόσμου της εργασίας, στη βάση των προγραμμάτων που ήδη εφαρμόζονται. 

Σε νέα σύσκεψη ο Μητσοτάκης με Μέρκελ - Μακρόν και άλλους ηγέτες 

Σχετικά με τους όρους που συνοδεύουν αυτή τη χρηματοδότηση, ανέφερε πως είναι ίδιοι με αυτούς που είχαν περιγραφεί από την αρχή, και σημείωσε πως καμία χώρα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο και να την μπλοκάρει.

Όσον αφορά τέλος στο θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου, και υπήρξε συμφωνία για αναλυτική συζήτηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top