Πώς θα δοθεί το πακέτο των 72 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Θα εκταμιεύονται ταχύτερα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ

Το πακέτο χρηματοδοτεί ένα σύνολο προγραμμάτων, ορισμένα με εθνική διάσταση, και άλλα με κεντρική διαχείριση, από την Επιτροπή, με τις περικοπές να επηρεάζουν κυρίως τις δράσεις της Επιτροπής και μόνον οριακά τα εθνικά προγράμματα. 

Έτσι, δεν θίγονται τα ποσά για την Ελλάδα, που αναμένεται να λάβει συνολικά περίπου 72 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2027.

Περίπου 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, και 12,5 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια, και ακόμη 40 δισ. ευρώ από τον επταετή προϋπολογισμό.

Μητσοτάκης: «Πάνω από 70 δισ. ευρώ στην Ελλάδα»

Πέτσας για Σύνοδο Κορυφής: Ιστορική μέρα, εθνική επιτυχία

Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται ταχύτερα και με πιο ευέλικτους όρους από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, ενώ θα υπάρχει και αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τις αρχές του 2020. 

Τα βρήκαν οι Ευρωπαίοι: Έκλεισε η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Από τον ενωσιακό προϋπολογισμό η Ελλάδα θα πάρει περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής και διατηρεί τους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εξάλλου, η μείωση πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και δράσεις που μειώθηκαν από τη διαχείριση της Κομισιόν θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μισέλ: ιστορική στιγμή για την Ευρώπη η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το μήνυμα ότι η ΕΕ ανταποκρίθηκε στην πρόκληση και έλαβε μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας και το ίδιο της το μέλλον, έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ανακοινώνοντας την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ 2021-27 και το ταμείο ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε: «Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτές ήταν, φυσικά, δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους τους Ευρωπαίους. Ένας μαραθώνιος που έληξε με επιτυχία και για τα 27 κράτη μέλη, αλλά ειδικά για τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια καλή συμφωνία. Αυτή είναι μια ισχυρή συμφωνία. Και το πιο σημαντικό, αυτή τη στιγμή είναι η σωστή συμφωνία για την Ευρώπη».

Αφού ευχαριστήσε όλους τους ηγέτες και την Πρόεδρο της Κομισιόν, όπως και τις ομάδες τους για τη σκληρή δουλειά τους, τόνισε ότι «δείξαμε συλλογική ευθύνη και αλληλεγγύη και δείξαμε επίσης την πίστη μας στο κοινό μας μέλλον. Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη δράσης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top