Τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Eμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Σκληρό πόκερ στη Σύνοδο Κορυφής: Ξεκίνησε η δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής – Η νέα πρόταση Μισέλ

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρόταση Μισέλ

Νέα πρόταση για την κατανομή των κονδυλίων του ΠΔΠ 2021-2027 και του ταμείου ανάκαμψης θα παρουσιάσει σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο προγραμματισμένο για απόψε δείπνο των 27 ηγετών, λαμβάνοντας υπόψιν τις διμερείς και πολυμερείς συζητήσεις που έχουν προηγηθεί όλες τις προηγούμενες ώρες.

Η Αυστρία, δια του Καγκελαρίου Κουρτς επιμένει σε πρόσθετες τομεακές περικοπές και ανακατανομές κονδυλίων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν σε μεταρρυθμιστικές επενδύσεις και όχι στις κατανομές που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντε δήλωσε σχετικά ότι υφίσταται σκληρή σύγκρουση με την Ολλανδία και τους άλλους ολιγαρκείς που δεν κατανοούν ότι «όλα αυτά  δεν γίνονται για την Ιταλία ή την Ισπανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη». Αντιρρήσεις συνεχίζει να έχει και ο Βίκτορ Όρμπαν για  τους όρους τήρησης των κανόνων του κράτους δικαίου. Η Ολλανδική πλευρά είναι ικανοποιημένη με τη δική της ρύθμιση για το "φρένο εκταμιεύσεων" σε περίπτωση κακής χρήσης κονδυλίων.

Συνολικά 22 από τα 27 Κ-Μ συμφωνούν με το πλαίσιο Μισέλ. Οι επαφές προ του δείπνου συνεχίζονται.

«Πήγαμε από μια κατάσταση αδιεξόδου χθες σε μια ήρεμη, πυκνή και έντονη μέρα εργασίας σήμερα», σχολιάζει διπλωματική πηγή.

«Το νέο πλαίσιο που τέθηκε στο τραπέζι από τον Σ.Μισέλ σήμερα το πρωί κατέστησε δυνατή την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημειώνει.

«Οι συζητήσεις εξακολουθούν να είναι  έντονες για τα 3 σημεία που αντιστοιχούν στο συνολικό πακέτο: διακυβέρνηση, μέγεθος του ταμείου τόνωσης και επιστροφές», εξηγεί η  διπλωματική πηγή.

«Ο Μάρκ Ρούτε είναι απομονωμένος στο θέμα της ομοφωνίας, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι να μελετήσουμε νέα μέσα ελέγχου και όσον αφορά το μέγεθος του σχεδίου ανάκαμψης, οι τέσσερις παραμένουν πολύ εχθρικοί με τις επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση ενός σημαντικού όγκου επιδοτήσεων και συνολικού ποσού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει.

«Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συνδιαλέγονται με όλα τα μέσα: διμερείς επαφές κτλ. Προς το παρόν το ευαίσθητο θέμα του κράτους δικαίου έχει αγγιχτεί αλλά δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. Η Γαλλία και η Γερμανία ευθυγραμμίζονται περισσότερο από ποτέ. Ο Πρόεδρος και ο Καγκελάριος πραγματοποιούν όλες τις συνομιλίες με τους ομολόγους τους από κοινού και από κοινού διασφαλίζουν ότι διατηρείται η φιλοδοξία της κοινής τους πρωτοβουλίας στις 18 Μαΐου», αναφέρει η διπλωματική  πηγή.
 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σαββατοκύριακου του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top