Διακοπή στη Σύνοδο Κορυφής – Η νέα πρόταση Μισέλ

Διμερείς και πολυμελείς διαβουλεύσεις για τον Πρόεδρο

Νέα διακοπή ανακοινώθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τώρα νέες διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις με τα Κράτη Μέλη.

Ήδη, αυτή την ώρα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διοργανώνει συνάντηση με τους ηγέτες της Δανίας, της Αυστρίας, των Κάτω Χωρών, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, τη Γαλλία, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παρουσία της Προέδρου της Κομισιόν. Λίγο μετά στη συνάντηση προστέθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Σ. Μισέλ μετέφερε στους ηγέτες πρόταση, που διατηρεί τα 750 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης με 450 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις και 300 δισ. ευρώ ως δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο Μισέλ είναι ήδη δεκτό από 22 από τα 27 Κράτη Μέλη, υπό τον όρο να είναι αυτές οι τελευταίες περικοπές.

Η Ιταλία και η Ισπανία  δέχονται επίσης τη ρύθμιση για το «χειρόφρενο» εκταμίευσης κονδυλίων. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία και Σουηδία δεν έχουν πεισθεί ακόμη. Η Φιλανδία έχει δηλώσει, ωστόσο, πρόθεση για συμβιβασμό.

Σκληρό πόκερ στη Σύνοδο Κορυφής: Ξεκίνησε η δεύτερη μέρα διαβουλεύσεων

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε την αύξηση κατά 100 εκ.ευρώ ετησίως των ποσών των επιστροφών που λαμβάνουν Αυστρία, Δανία,  Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία, αλλά και ένα μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν έχει αντιρρήσεις σχετικά με το αν τα κονδύλια χρησιμοποιούνται σωστά από τους αποδέκτες τους.

Η πρόταση για το «φρένο κονδυλίων» περιέχει ακόμη πολλές ανεπίλυτες τεχνικές λεπτομέρειες.

H κλείδα κατανομής παραμένει στο 70%- 30% στα έτη 2021-22 και 2023-26, αλλά χρησιμοποιώντας το έτος 2020 για τον υπολογισμό του 30% και όχι το 2022 όπως ήταν στην αρχική πρόταση - κάτι που συμφέρει τις χώρες του Νότου.]

Ο Πρόεδρος Σ. Μισέλ πρότεινε, τέλος, μειώσεις 5+5 δισ. ευρώ στα ταμεία συνοχής και  αγροτικής ανάπτυξης και αύξηση 15 δισ. ευρώ των κονδυλίων μεταρρυθμίσεων.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top