Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο   

Το σενάριο για υβριδική απειλή με μετανάστες, οι υπερπτήσεις και η NAVTΕΧ

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει νέο «Έβρο» στο Αιγαίο η Τουρκία, με απόπειρα προώθησης στην Ελλάδα μεταναστών με σαπιοκάραβα. 

Έβρος: Ριπές όπλων από τους Τούρκους- Πετούσαν χημικά στους Έλληνες

Το γεγονός άλλωστε ότι η απόπειρα παραβίασης των συνόρων Ελλάδας και ΕΕ απετράπη μέσω κατάλληλων επιχειρησιακών και διπλωματικών χειρισμών, δε σημαίνει ότι αποκλείεται νέα απόπειρα, ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου αυτή τη φορά.  

Κομισιόν: Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων  

Το περιστατικό της αποβίβασης δεκάδων μεταναστών πριν από λίγες ημέρες στη Τζια, από πλοίο με προφανή αδυναμία ασφαλούς ναυσιπλοΐας που προερχόταν από την Τουρκία, σε συνδυασμό με πληροφορίες για οργανωμένη επιχείρηση προώθησης μεταναστών στα τουρκικά παράλια έχει προκαλέσει συναγερμό στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα, ενώ την κατάσταση παρακολουθούν στενά το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών. Μέχρι στιγμής,αν και υπάρχουν ενδείξεις κινητικότητας, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες αρχές είναι σε ετοιμότητα.    

Η Τουρκία επιχείρησε να προωθήσει ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα

Ο προβληματισμός εντείνεται από την εξαιρετικά  δυσμενή κατάσταση της γειτονικής χώρας στο ζήτημα του κορωνοϊού, στον οποίο αρκετοί μετανάστες ενδέχεται να είναι θετικοί.     

Χθες η Τουρκία υπερέβη ακόμα και τα δικά της όρια,  με υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τη Λέσβο, ενώ προβληματισμό προκαλεί ότι ενδέχεται να επιλέξει τη Μεγάλη Εβδομάδα για νέες προκλήσεις, παραβιάζοντας τον άγραφο κανόνα πολλών ετών για αποφυγή έντασης σε μεγάλες θρησκευτικές εορτές. 

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ήδη NAVTEX, για σεισμικές έρευνες από χθες του Oruc Reis, δυτικά της Κύπρου. 
Συγκεκριμένα με τη NAVTEX 0595/20 η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή όπου βρίσκονται τα όρια των  ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας .Δεσμεύει την περιοχή από τις 11 Απριλίου, μέχρι και τις 20 Ιουνίου ,προκειμένου το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να κάνει σεισμικές έρευνες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top