Πέτσας: Θέμα ημερών οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

«Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό μένοντας σπίτι»

«Πρωτοπόρο» χαρακτήρισε την Ελλάδα, όσον αφορά στα μέτρα αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, στα μέτρα στήριξης της οικονομίας, στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με δωρεές και ενίσχυση του εθελοντισμού και στο τεχνολογικό άλμα που συντελείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μητσοτάκης: Καθοριστικός ο Απρίλιος - Θα το πληρώσουμε, αν χαλαρώσουμε

«Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο. Γιατί αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε» σημείωσε και επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του πολέμου ενάντια στον κορωνοϊό». 

Πιθανόν να μην ανοίξουν τα σχολεία και μετά το Πάσχα

Παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών για πολίτες άνω των 70- Ηλεκτρονικά οφειλές και απαιτήσεις πολιτών

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ώστε οι συμπολίτες μας να αποφεύγουν το συνωστισμό στις τράπεζες. «Ειδικά για τους άνω των 70 ετών συμπολίτες μας, καθώς και εκείνους που έχουν αναπηρία από 80% και άνω, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δόθηκε παράταση καταβολής των φορολογικών οφειλών τους μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου» είπε και πρόσθεσε «Ήδη από τις 30 Μαρτίου είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική ενημέρωση σχετικά με τις επιστροφές και τις απαιτήσεις των πολιτών από το κράτος. Η ενημέρωση αυτή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα δήλωσης τραπεζικού λογαριασμού IBAN στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, απλοποιεί πάρα πολύ τη σχετική διαδικασία. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για πληρωμή με κάρτα των ρυθμισμένων οφειλών μέσα από το Taxisnet». 

Για το Πάσχα: «Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό»

Μιλώντας για την περίοδο του Πάσχα επανέλαβε ότι φέτος δεν θα πάμε στα χωριά μας, δε θα ψήσουμε στις αυλές μας, δε θα πάμε στις εκκλησιές μας. «Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κορωνοϊό, μένοντας σπίτι» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η μετακίνηση εκτός αστικών κέντρων δεν επιτρέπεται. «Αν υπάρξει μαζική προσπάθεια μετακίνησης το Πάσχα, θα δούμε τι επιλογές υπάρχουν στο τραπέζι» κατέληξε.

«Θα εξεταστεί το θέμα των λειτουργειών κεκλεισμένων των θυρών»

Επιπλέον χαρακτήρισε υπεύθυνη και μετρημένη τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και υπογράμμισε ότι αναφορικά με την πρότασή της Ιεράς Διαρκούς Συνόδου να γίνουν οι λειτουργίες των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα, «θα εξεταστεί από την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα υπό το φώς των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων».

Αυξήθηκαν οι Μ.Ε.Θ σε 870

Για το σύστημα υγείας ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυξήθηκαν οι Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν πριν από δύο μήνες, σε 870,  και έχουν εγκριθεί 4.200 προσλήψεις  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και περίπου 2.000 εξ' αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία.

Προμήθειες υγειονομικού υλικού

«Σήμερα φτάνει στη χώρα μας ένα νέο μεγάλο φορτίο, δωρεά του εφοπλιστή κ. Προκοπίου, με 2,5 εκατομμύρια γάντια» είπε. Σημείωσε ότι με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, συγκεντρώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για να αγοραστούν 335 αναπνευστήρες Μ.Ε.Θ., 20 φορητοί αναπνευστήρες, 100 monitor παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, 100 νοσοκομειακές κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς και σημαντικές ποσότητες αναλώσιμων και συμπλήρωσε ότι μονάδες του Στρατού προχωρούν στην άμεση παραγωγή 35.000 αντισηπτικών, καθώς και  ποσότητας απλών χειρουργικών μασκών.

Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,8 δις ευρώ

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αφού υπενθύμισε ότι χθες άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στην οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ ανέφερε ότι στο σύνολό τους τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν δημοσιονομικό κόστος 6,8 δις ευρώ, ή 3,5% του Α.Ε.Π. και είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.

«Καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή 8 στους 10 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 700 χιλιάδες ή 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, καθώς και 800 χιλιάδες ή 3 στις 4 επιχειρήσεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον 15,7 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Αναφερόμενος στα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας και αφού υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει άμεση προτεραιότητα στη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, είπε «Για το σκοπό αυτό έχει διαθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση επιπλέον 15,7 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και θα διαθέσει επιπλέον άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη».

Καταβλήθηκε η πρώτη δόση του επιδόματος γέννησης

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι παρά τις έκτακτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, καταβλήθηκε κανονικά την περασμένη Τρίτη η πρώτη δόση του επιδόματος γέννησης, σε 7.203 μητέρες, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 7.413.000 ευρώ και σημείωσε ακόμα ότι από τη Δευτέρα  η Ε.Ρ.Τ. «χτύπησε το «πρώτο κουδούνι» της νέας εκπαιδευτικής τηλεόρασης». 

«Δε συζητάμε νέο μνημόνιο»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου με σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, ο κ. Πέτσας απάντησε πως σκληροί όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. «Αυτή τη στιγμή δε συζητάμε κανένα τέτοιο σενάριο. Η Ελλάδα έχει πάρει μέτρα και είναι σε συντονισμό με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζεται συνολικά. Στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις», πρόσθεσε. 

«Σημασία έχει τα τεστ να είναι αξιόπιστα»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει τα απαιτούμενα ταχεία διαγνωστικά τεστ, αν αυτό κρίνει η επιστημονική κοινότητα, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι πρώιμη αυτή η συζήτηση και πως κάθε απόγευμα ο κ. Τσιόδρας λέει πως είμαστε σε δοκιμαστικό στάδιο. 
«Σημασία έχει τα τεστ να είναι αξιόπιστα. Όταν είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε στις ενέργειες και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ», υπογράμμισε. 

Προσλήψεις στον χώρο της Υγείας

Ειδικότερα, είπε πχ για την πρόταση να γίνουν προσλήψεις 4.000 ανθρώπων στο χώρο της υγείας, ότι έχουν γίνει ήδη 4.200 και «θα συνεχίσουμε να στελεχώνουμε ΜΕΘ, νοσοκομεία και δομές υγείας». 

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του προσωπικού είπε ότι οι περίπου 108.000 άνθρωποι που εργάζονται στο χώρο της υγείας θα ενισχυθούν, ενώ για την ένταξη των α' βάθμιων δομών υγείας, είπε ότι ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες δεν χρειάζονται πρόσβαση σε δομές υγείας μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για άλλες ανάγκες. 

Θέμα ημερών οι περιορισμοί στις μετακινήσεις

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και σε όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση για αυστηροποίηση των μετακινήσεων των πολιτών. Είπε ότι θα τηρηθεί ισορροπία καθώς δεν πρέπει οι συνεπείς πολίτες που είναι η πλειοψηφία να νιώσουν αυστηροποίηση επειδή κάποιοι, λίγοι πονηροί, εκμεταλλεύονται το σύστημα. Ανέφερε ότι οι αλλαγές θα αφορούν ίσως τον χρόνο ή τον αριθμό των μετακινήσεων «σε ένα πλαίσιο που δε θα νιώθουν κορόιδα οι συνεπείς». Πρόσθεσε ότι είναι θέμα των επομένων ημερών.

Για τους εργοδότες που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις αποφάσεις για αναστολή της εργασίας

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τους εργοδότες εκείνους που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις αποφάσεις για αναστολή της εργασίας, είπε ότι έχουν δοθεί απαντήσεις από τον κ. Βρούτση, πως το ποσοστό 10%  είναι δικλείδα ασφαλείας και πως όλα τα ελεγκτικά σώματα λειτουργούν. 

Η άδεια ειδικού σκοπού ισχύει και το Πάσχα

Σε άλλη ερώτηση αν η άδεια ειδικού σκοπού ισχύει και το Πάσχα είπε ότι ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που καλύπτει και αυτή την περίοδο «με τους περιορισμούς που έχουμε πει» 

Τέλος σε ερώτηση αν συμφωνεί η κυβέρνηση με την εκτίμηση ευρωβουλευτή της ΝΔ ότι δεν είναι απίθανες οι περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Ιούνιο απάντησε μονολεκτικά "όχι".
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top