Μητσοτάκης: Καθοριστικός ο Απρίλιος - Θα το πληρώσουμε, αν χαλαρώσουμε

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, αλλά στο τέλος της αρχής»

«Ίσως ο Απρίλιος αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τα μέτρα ενάντιο στον κορωνοϊό

«Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», προειδοποίησε.

Ξεχάστε φέτος το Πάσχα στο χωριό: Μόνο με εκκαθαριστικό η μετακίνηση

Ορόσημο η 10η Μαΐου για την άρση των περιορισμών από κορωνοϊό

Ο πρωθυπουργός είπε πως όσα έρχονται απαιτούν καθαρή προσήλωση στον στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη και τόνισε πως «στην Ελλάδα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις καθώς από πολύ νωρίς ορίστηκαν τα νοσοκομεία αναφοράς, έκλεισαν τα σχολεία και στη συνέχεια τα καταστήματα και πολύ νωρίς έγινε και η καμπάνια ενημέρωσης για το “μένουμε σπίτι”».

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Περιορισμός στα sms και τον χρόνο εξόδου

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, αλλά πρόσθεσε πως η αντιμετώπιση της όμως είναι κυρίως εθνική: «Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με πολύ διαφορετική ισχύ και μέγεθος». Έφερε, μάλιστα, τα παραδείγματα της Ολλανδίας και του Βελγίου, χώρες με παραπλήσιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας, όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια.

«Εδώ κινηθήκαμε με διορατικότητα και τόλμη», είπε και αναφέρθηκε στην ακύρωση των καρναβαλιών στην Πάτρα, χωρίς τότε να έχουμε ακόμη κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, λέγοντας πως «τότε είχαμε δεχθεί έντονη κριτική».

«Φαίνεται μέχρι στιγμής να έχουμε αποφύγει τις τραυματικές εμπειρίες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Με μεγάλο κόστος και πρωτόγνωρα μέτρα και συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών και σοβαρές επιβαρύνσεις στην οικονομία. Η κοινωνία στη μεγάλη της πλειοψηφία στήριξε τα μέτρα και ευχαριστώ τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που αντιλήφθηκαν την ανάγκη να επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στην ελευθερία τους για να προστατεύσουν το υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής», είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής. Στόχος μας παραμένει να κερδίσουμε χρόνο για να μην εξαντληθεί το δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απορρίπτω κάθε αυταρχικό περιορισμό», είπε στη συνέχεια, κάνοντας ευθεία αναφορά στις εξελίξεις στην Ουγγαρία. «Όταν υποχωρεί ο θεσμικός διάλογος, κερδίζουν έδαφος η παραπλάνηση και οι φήμες. Ο δρόμος μας είναι η αλήθεια και η κοινοβουλευτική δημοκρατία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, τους ένστολους και το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως η μάχη πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος.

Παράλληλα, τόνισε πως μέριμνα της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας.

«Μήπως δεν είναι κακό ό,τι δεν είναι κρατικό;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δωρεές ιδιωτών σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη όσους έχουν προσφέρει και, μάλιστα, είπε ότι στο τέλος θα κριθούν και οι παρόντες και οι απόντες.

«Έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας, στο χέρι όλων μας, όμως, είναι να μην αναγκαστούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για σκληρότερα μέτρα, όσον αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, εάν μια μικρή μειοψηφία συνεχίσει να απειθαρχεί.

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως όσοι ζητούν τώρα παροχές δίχως όριο, είναι σαν να στέλνουν μεταγενέστερα την Ελλάδα σε νέο μνημόνιο. «Εγώ θα επιμείνω στη γλώσσα της αλήθειας», τόνισε.

Όσον αφορά το επίδομα των 800 ευρώ, είπε πως θα δοθεί σε 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς. Για το δώρο Πάσχα, τόνισε πως «δε θα το χάσει κανένας», ενώ υπογράμμισε πως μέχρι τις 10 Απριλίου θα δοθεί και η έκτακτη ενίσχυση στους αγωνιστές της πρώτη γραμμής, δηλαδή σε χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους στην γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Ζακ Ντελόρ, προτείνοντας ένα νέο ταμείο κοινού δανεισμού, λέγοντας πως «μιλάμε για ένα συμμετρικό σοκ που χτυπά την προσφορά και την ζήτηση σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες».

Ο . Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παράλληλη μάχη, με αυτή για τον κορωνοϊό, που έδινε η Ελλάδα στα σύνορα.

«Όλα αυτά δε συνέβησαν σε μια ουδέτερη στιγμή. Η μάχη στον Έβρο και το Αιγαίο, όπου μαινόταν ένα δεύτερο μέτωπο, η υπεράσπιση των συνόρων από την παράνομη εισβολή χιλιάδων μεταναστών που οργάνωνε η Τουρκία, ευτυχώς κερδήθηκε για την Ελλάδα και την Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top