Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΕΕ αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία

Η συμφωνία αποσυμφόρησης των νησιών στη συνάντηση με την Επίτροπο της ΕΕ

Μητσοτάκης με Επίτροπο ΕΕ Γιόχανσον

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με το μεταναστευτικό και την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια, τόνισε ο  Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον. 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη στην Επίτροπο  ότι πρέπει να γίνει κατανοητό διεθνώς, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν συνιστούν μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Έβρος: Επίθεση στον φράχτη με καπνογόνα και μολότοφ!

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης τους, με χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εθελούσια επιστροφή για 5.000 μετανάστες με βοήθημα 2.000 ευρώ

Για την κυβέρνσηη πρόκειται για ακόμη ένα βήμα αποσυμφόρησης των νησιών, που σε συνδυασμό με την  μεταφορά άλλων 10.000 ατόμων στην ενδοχώρα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αποσυμφόρησης.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την Ευρωπαία Επίτροπο στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για την Μετανάστευση και το Άσυλο να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε συναντίληψη για το γεγονός ότι οι σημερινές ροές δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2015, καθώς πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη αύξησης των επιστροφών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταπόκριση για φιλοξενία και μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής Υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top