Από τα hot spot στα χωράφια-Το νέο σχέδιο για την ενσωμάτωση των μεταναστών

Ο Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Ανάπτυξης εξηγεί στο Star πώς θα λειτουργήσει

Από τα hot spot στα χωράφια. Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών μέσω του αγροτικού τομέα. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης εξηγεί στο κεντρικό δελτίο του Star πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, ενώ οι αγρότες εμφανίζονται διστακτικοί.

«Θέλω να μείνω εδώ, πάω σε ένα εργοστάσιο να τους ρωτήσω, γιατί χρειάζομαι δουλειά» Περιπτώσεις όπως του Σαμούλα από το Αφγανιστάν που μένει στο hot spot της Θήβας ετοιμάζεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Σχεδιάζει έναν «ΟΑΕΔ» μεταναστών. Μια «δεξαμενή» εργατών που θα προέρχονται από τα hot spot και θα απασχολούνται στα χωράφια.

Συλλαλητήριο αγροτών και κτηνοτρόφων μπροστά έξω από τη ΔΕΘ

«Μια πυροσβεστική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το έλλειμα των εργατών γης» σημειώνει ο Κ.Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής.

Σκοπός είναι να δοθεί τέλος από τη μια στο μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών στα χωράφια και από την άλλη να ενσωματώσει πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική κοινωνία. Το σχέδιο αυτό διχάζει τους αγρότες.

«Θα κάνουν πλιάτσικο. Δεν τους θέλουμε. Θέλουμε να νομιμοποιηθούν οι ήδη εργάτες που έχουμε» λέει ο αγρότης, Ηλίας Χατζιδούρος.

«Εμείς γιατί να μην αξιοποιήσουμε κάποιους από αυτούς που θέλουν, γιατί σήμερα πληρώνουμε μαύρα χρήματα. Δεν μπορούμε ούτε εμείς να τα δικαιολογήσουμε, ούτε φαίνονται πουθενά» λέει ο Γιάννης Συλαίος, Πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.

Το πλεονέκτημα στο νέο σχέδιο της κυβέρνησης είναι ότι θα πρόκειται για καταγεγραμμένους και επίσημα ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ εργάτες. Επομένως θα μπει ένα φρένο και στη μαύρη εργασία.

«Σκοπός είναι να μην κινδυνεύουν οι αγρότες από πρόστιμα από την επιθεώρηση εργασίας αλλά και να κερδίζει χρήματα το κράτος» εξηγεί ο Κ.Μπαγινέτας.

Οι μετανάστες θα απασχολούνται στις ελιές, στο βαμβάκι και σε ό,τι άλλο έχει ανάγκη ο αγρότης. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν νέες συναντήσεις στο Μαξίμου ώστε να μπουν οι βάσεις του νέου προγράμματος ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top