Στουρνάρας: «Η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα»

Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος Χαρίτση

Στουρνάρας

«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα», τόνισε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών για την ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2019. 

Επισήμανε ωστόσο την ανάγκη αντιμετώπισης «με κάθε μέσο» των «υψηλών δεικτών» των «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα για το σχέδιο «Ηρακλής», είπε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, δοκιμασμένο στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, «αλλά, λόγω του μεγάλου προβλήματος, δεν είναι επαρκές.

Oxford Economics: Η μάχη του «Ηρακλή» με τα «κόκκινα δάνεια»

Μεταφέροντας τις συζητήσεις που είχε με ομόλογους του άλλων χωρών που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η συμβουλή που πήρα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να κοιτούν το μέλλον και να μην απασχολούν πόρους με προβλήματα του παρελθόντος όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν με κάθε μέσο από τα κόκκινα δάνεια». 

Σημείωσε πάντως ότι ο «Ηρακλής» δεν είναι η μόνη μέθοδος. Υπάρχει κυρίως αυτό που κάνει το υπουργείο Οικονομικών, που επιδιώκει να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο φερεγγυότητας και το πτωχευτικό δίκαιο. 

Κόκκινα δάνεια: Στεγαστικό επίδομα σε υπερχρεωμένους οφειλέτες

Για το επίπεδο του ρυθμού ανάπτυξης στη χώρα είπε ότι για το 2019 εκτιμάται ότι ήταν 2,2%, ενώ προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί σε 2,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.

Για τα πρωτογενή πλεονάσματα είπε ότι με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ «η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2021 και το 2022, σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο από το σημερινό, κοντά στο 2,2% (από το 3,5%) δε θα επηρέαζε ούτε κατ' ελάχιστο τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των καταθέσεων τον μήνα Δεκέμβριο κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ, στα 155 δισ. ευρώ όταν τον Ιούλιο του 2015 ήταν 120 δισ. ευρώ. «Είναι θετικό», είπε ο κ. Στουρνάρας, «ότι από τα μαξιλάρια και τους κήπους, τα χρήματα επιστρέφουν στα γκισέ των τραπεζών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει ένα δυναμικό ξεκίνημα και έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών, πολύ πιο φιλόδοξο από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, εστιάζοντας στην επανεκκίνηση εγκεκριμένων εμβληματικών επενδυτικών έργων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και στη μείωση της φορολογίας. 

Όπως είπε, οι πολιτικές αυτές κρίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση και συμβαδίζουν με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια. Θα πρέπει μάλιστα, όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις να συνεχιστούν με την ίδια ένταση και στο προσεχές διάστημα, ενώ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με τίτλο «Η Ελλάδα μπροστά». 

Αλ Χαρίτσης: «Μνημονιακότερη του μνημονίου η κυβέρνηση»

«Μνημονιακότερη του μνημονίου» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης με αφορμή τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Χαρίτσης αναφέρει: 

«Ο κ. Στουρνάρας μας ενημέρωσε πριν από λίγο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης είναι πιο "φιλόδοξο" από αυτό που είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές. Μνημονιακότερη του μνημονίου, δηλαδή, η ΝΔ και με τη βούλα του αγαπημένου υπουργού και τραπεζίτη των δανειστών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top