Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή για το ποδόσφαιρο

Ραγδαίες εξελίξεις – Αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες

Κυριάκος Μητσοτάκης

Παρέμβαση στη Βουλή για το ποδόσφαιρο αναμένεται να κάνει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Τροπολογία για ΠΑΟΚ: Όποιος δεν ψηφίσει, διαγράφεται

Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες για τον χώρο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την απόφαση της ΕΕΑ (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) για τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, αλλά και μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης η οποία με τροπολογία άλλαζε την τιμωρία σε αφαίρεση βαθμών.

Πώς έφτασε ο Μητσοτάκης στην αλλαγή του νόμου και τη διαγραφή Ζαγοράκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, οπότε και αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις για τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ζαγοράκης: Αποχωρώ από τη ΝΔ, εάν δε δικαιωθεί ο ΠΑΟΚ

Ο Πρωθυπουργός θα αναλύσει το σκεπτικό της κυβέρνησης για την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και θα ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους ήπια στάση ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Το χρονικό της κόντρας για Ξάνθη-ΠΑΟΚ που έκανε άνω-κάτω και την πολιτική

Στις 4/12/2019 η ΠΑΕ Ολυμπιακός προσέφυγε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ζητώντας να διασαφηνιστεί η σχέση μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. 

Αφορμή ήταν ότι, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό One, η κυπριακή εταιρεία που απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της Ξάνθης (γήπεδο και προπονητικό κέντρο) φαινόταν να είναι «συνδεδεμένη» με τον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, Ιωάννη Καλπαζίδη. 

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Επαγγελματικού  Αθλητισμού στις 17/1/2020, ο ΠΑΟΚ υποστήριξε ότι ο Ιωάννης Καλπαζίδης είναι τρίτος ξάδελφος του Ιβάν Σαββίδη και πως θα μπορούσε να αγοράσει μια ομάδα, επικαλούμενος τον ΚΑΠ (κανονισμό αγώνων ποδοσφαίρου), που αναφέρει ότι από τρίτο βαθμό συγγένειας και μετά (με ήδη ιδιοκτήτη ΠΑΕ), δεν απαγορεύεται σε κάποιον να αγοράσει μετοχές σε μια άλλη ΠΑΕ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν ανήκει στον πρόεδρό της Ιβάν Σαββίδη, αλλά στην εταιρία Dimera, η οποία κατά το 91% ανήκει στον γιο του Ιβάν, Νίκο Σαββίδη, ενώ το 9% ανήκει στη σύζυγο του Ιβάν Σαββίδη, Κυριακή.

Η ΠΑΕ Ξάνθη είχε υποστηρίξει επίσης ότι το γήπεδο για το οποίο έγινε η καταγγελία δεν ήταν το επίσημο προπονητικό κέντρο της ομάδας, αλλά ένα ακίνητο με ξενοδοχείο και γήπεδο, ιδιοκτησίας των δύο επιχειρηματιών-μεγαλομετόχων της ομάδας. 

Η ομάδα της Ξάνθης είχε να αντιμετωπίσει από την πλευρά της και την καταγγελία για προσκόμιση ανακριβών στοιχείων για την αδειοδότησή της, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, για την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 200.000 ευρώ από την Επιτροπή Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ (Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας) στις 21/1/2020, η οποία και ανακάλεσε την άδεια συμμετοχής της ΠΑΕ Ξάνθης στη Super League. 

Η Απόφαση Της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού Για ΠΑΟΚ-Ξάνθη

Τη Δευτέρα 27/1 στη συνεδρίασή της η ΕΕΑ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ αποβολή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης από το πρωτάθλημα με ψήφους 3-2. Αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του Δικεφάλου του Βορρά για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας και της Ξάνθης για το μετοχολόγιο της.

Οι Αντιδράσεις Για Την Απόφαση Υποβιβασμού Του ΠΑΟΚ

Η απόφαση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αντικατέστησε δύο μέλη της ΕΕΑ δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, τα οποία και ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και επανέλαβε ότι ο νόμος θέτει κώλυμα για τους συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού και όχι πιο μακρινούς, όπως ο Ι. Καλπαζίδης.  

Για την αντικατάσταση δύο μελών της ΕΕΑ  κατήγγειλε την Τρίτη (28/1)  τον κ. Αυγενάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εξαπάτησε την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης είχε υποστηρίξει σε ανάρτησή του στο Τwitter: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση». Η ανάρτηση του όμως αυτή τη φορά προκάλεσε την αντίδραση της… ΠΑΕ Ολυμπιακός.

 

 


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top