Την Πέμπτη 30/1 η ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ στη Βουλή

Πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές

Βουλή

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 2.00 μμ, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Τη συμφωνία είχε υπογράψει τον Οκτώβριο του 2019 στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

Δένδιας - Πομπέο: Θα υπογράψουν συμφωνία - σταθμό για αμυντική συνεργασία

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας σε δημοσιογράφους  αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής,  η συζήτηση του νομοσχεδίου επειδή αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα θα είναι διευρυμένη και θα γίνει βάσει του άρθρου 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Ο Πομπέο έστειλε επιστολή στήριξης σε Μητσοτάκη

Το σχετικό συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». 

Αυτό σημαίνει ότι για το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία καθώς απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top