Δένδιας - Πομπέο: Θα υπογράψουν συμφωνία - σταθμό για αμυντική συνεργασία

Αμερικανική «ομπρέλα» στην Ελλάδα

Κλείδωσε η κοινή αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφερε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα. 

Συγκεκριμένα, με εξαιρετικά επωφελή αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για την τροποποίηση του παραρτήματος της  MDCA ( Mutual Defence Cooperation Agreement) με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να είναι ο συντονιστής της από την ελληνική πλευρά. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό  Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Αθήνα. H ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ολοκληρώθηκε με τηλεδιάσκεψη των τεχνικών ομάδων Ελλάδας και ΗΠΑ το πρωί της Τρίτης 23/9.  Τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών βρίσκονται πλέον σε αναμονή της επίσημης μετάφρασης των κειμένων.     

Σημαντικό σημείο της Συμφωνίας για την Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων η οριοθέτηση του πλαισίου της αμερικανικής παρουσίας στην  Αλεξανδρούπολη σε εγκαταστάσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, (για την οποία είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ. Δένδιας για ευνόητους λόγους). Το ίδιο ισχύει επίσης για τη Λάρισα, όπου θα είναι η βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ στο Στεφανοβίκειο Βόλου θα γίνεται η κοινή εκπαίδευση των πιλότων ελικοπτέρων.   Διευκρινίστηκαν επίσης  θέματα που αφορούν τον ρόλο λειτουργίας της προβλήτας στο Μαράθι στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Σούδας.  

Γενικότερα η συμφωνία εξασφαλίζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων υψηλής τεχνολογίας επί ελληνικού εδάφους και εντός ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ μία σημαντική θετική παράμετρος είναι  και  η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.   

Σε όλη τη διαπραγμάτευση υπήρχε στενή  συνεργασία του κ. Δένδια  με το Μέγαρο Μαξίμου και  τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ενημερωνόταν συνεχώς για τις εξελίξεις.  Ενεργό  συμμετοχή είχε επίσης  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος,  ο οποίος είχε  επίσης κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις.   

Οι δίαυλοι που είχε αναπτύξει ο  κ. Δένδιας με την αμερικανική πλευρά (από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις 17/7/ ήδη) απεδείχθησαν ιδιαίτερα χρήσιμοι όταν τις τελευταίες εβδομάδες  παρουσιάστηκε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. 

Με στόχο να ξεπερασθούν τα προβλήματα ο  κ. Δένδιας συναντήθηκε την Πέμπτη 19/9 στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, μετά την οποία μάλιστα ανάρτησε φωτογραφία τους twitter. 

 

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συγκάλεσε την Παρασκευή 20/9 σύσκεψη στην αίθουσα  διαχείρισης κρίσεων (situation room) του υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του νομικού τμήματος του ΥΠΕΞ,   του Γ. Γ. Θεμιστοκλή Δεμίρη, του Πολιτικού Διευθυντή Κυριάκου Λουκάκη, του Διπλωματικού Διευθυντή Γιάννη Τσαούση  και των αρμόδιων αξιωματικών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.                  

Ο κ. Δένδιας συνομίλησε επίσης εκτάκτως και πάλι με τον αμερικανό Πρέσβη, αυτή τη φορά  τηλεφωνικά.  

Διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν σύμπτωση απόψεων σε τρεις εναλλακτικές, εκ των οποίων η ελληνική πλευρά διατύπωσε σαφή προτίμηση σε συγκεκριμένη εξ αυτών.  Υπήρξε νέα τηλεφωνική ενημέρωση του πρωθυπουργού, τον  οποίο ενημέρωσε και διά ζώσης ο κ. Δένδιας στο Μέγαρο Μαξίμου, στη  συνάντηση που είχαν,  πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για το προσφυγικό, το Σάββατο 21/9/. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τις τελευταίες κατευθύνσεις και ενέκρινε το κείμενο.  Ακολούθησε συνομιλία Δένδια με Πάιατ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. H διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε την Τρίτη  24/9 με  νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των τεχνικών ομάδων των δύο πλευρών.   

Έτσι, πλην απροόπτου κατά την επίσκεψη του κ. Πομπέο στην Αθήνα θα υπογραφεί μια σημαντική συμφωνία, με την οποία οι ΗΠΑ απλώνουν αμυντική «ομπρέλα» πάνω από την Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Νέας Υόρκης) ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο Υπουργών που διοργανώνει ο Μάικ Πομπέο,.              

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top