Τσίπρας: Σφάλμα η τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία

Μαξίμου: Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης – Δεν τον ακολουθούμε

Αλέξης Τσίπρας

Κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική της απέναντι στην Τουρκία άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, αν και στην αρχή της αγόρευσής του επισήμανε ότι δεν επιδιώκει να διχάσει στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.    

Πάει για ιστορική συναίνεση η ψήφος των αποδήμων

«Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δε πρόκειται να γίνω. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική. Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε, Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.  

Δένδιας: Εθνική σύμπνοια και ομόνοια στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πάντως ότι «καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν, και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε», ενώ χαρακτήρισε «θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, to State Department και τους εταίρους μας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά «είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια». 

Σχετικά με τη Λιβύη τόνισε όμως ο  πρώην πρωθυπουργός ότι «η κλιμάκωση των απαράδεκτων ενεργειών βέβαια της Τουρκίας, στην Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται – ήρθαν - μετά από έναν ανίερο διακανονισμό με τις ΗΠΑ στο Συριακό και ενδεχομένως στη Λιβύη,  αλλά έρχονται δυστυχώς και μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης αλλαγής στρατηγικής, της ελληνικής κυβέρνησης, στο πεδίο των εθνικών θεμάτων, σε σχέση με την περίοδο της Κυβέρνησής μας».  

Πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Εφαρμόσατε, το δόγμα της «λεπτής γραμμής» του κ. Πέτσα, που συνδέει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό ήταν σφάλμα».

Όσον αφορά την ψήφο των ομογενών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:   «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων με τα εθνικά χρώματα, όχι με κομματική φανέλα. Δεν έχετε πράξει το ίδιο και εσείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο.  Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ναυλωμένες πτήσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και τα δωρεάν εισιτήρια, με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα του παλιού κομματικού συστήματος μετέφεραν τους οπαδούς τους από το εξωτερικό για να ψηφίσουν». 

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΣΙΠΡΑ 

Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τσίπρα, κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν: 

«Για άλλη μια φορά εκτός θέματος  ο κ. Τσίπρας. Εκτός κλίματος εθνικής συνεννόησης  που απαιτούν οι Έλληνες. Το μήνυμα που βγήκε από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής φαίνεται ότι δεν έφθασε σε αυτόν. Δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε σε μικροκομματικές αντιπαλότητες. Ο δρόμος του διχασμού μπορεί να είναι σταθερή επιλογή του κ. Τσίπρα, δεν είναι όμως επιλογή των Ελλήνων και του Πρωθυπουργού».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top