Βρούτσης: Διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι για «μαύρη εργασία»

Πόσοι αδήλωτοι εργαζόμενοι εντοπίσθηκαν μέσα σε τρεις μήνες

Γιάννης Βρούτσης

Διπλασιάστηκαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών του ΕΦΚΑ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2019. 

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο και συμμετείχε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Χρήστος Χάλαρης , ο Γενικός Διευθυντής Ελέγχων, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Ελέγχων, η προϊσταμένη του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) Αττικής και όλοι οι προϊστάμενοι τμημάτων της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και του ΠΕΚΑ Αττικής. 

Όπως αναφέρθηκε, το τρίμηνο Ιούλιος 2019- Σεπτέμβριος 2019 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 12.987 επιτόπιοι έλεγχοι έναντι 11.628 ελέγχων την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2019. Κατά τη διάρκεια των 12.987 ελέγχων εντοπίστηκαν 1.357 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 15.600.527 ευρώ.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να συνεχισθούν με τους ίδιους ρυθμούς οι έλεγχοι και κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και να αυξηθούν περαιτέρω από το 2020 μέσω ενίσχυσης του αριθμού των επιθεωρητών και της ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινή πρακτική των ελέγχων.

Ενδεικτικά:

1.    Με τον προγραμματισμό για ενισχυμένο αριθμό ελέγχων σε ολόκληρη την επικράτεια.
2.    Τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων.
3.    Τη δημιουργία για πρώτη φορά ηλεκτρονικού μητρώου παραβατικότητας.
4.    Την αναβάθμιση του καινοτόμου συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
5.    Την προσαύξηση 12% στο ωρομίσθιο της μερικής απασχόλησης.
6.    Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στην πλήρη απασχόληση κατά 5 μονάδες.
7.    Την αυστηροποίηση του πλαισίου για την αδήλωτη εργασία.


ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  δήλωσε: 

«Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στην εφαρμογή της νομοθεσίας και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, με το διπλασιασμό των ελέγχων που πετύχαμε! Μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δεν υπάρχει για κανέναν άλλοθι. Στόχος μας είναι η εφαρμογή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας όπως έχουμε δεσμευτεί. 

Ευχαριστώ τους επιθεωρητές του ΕΦΚΑ για το ζήλο και την αποτελεσματικότητά τους. Είναι σήμερα βέβαιο ότι θα υπερκαλύψουμε τον στόχο που είχαμε θέσει στο τέλος του καλοκαιριού για τους ελέγχους μέχρι τέλος Οκτωβρίου και θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι τέλους του έτους. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε σε επιπλέον ενίσχυση των δομών των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο έργο τους, ώστε να αυξηθεί περισσότερο το πλήθος και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων».
    
    


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top