Μητσοτάκης: Διπλές εκλογές εάν δεν πάρει 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος

Τι είπε για τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη

«Ήδη κάνουμε την αξιολόγηση του τριμήνου. Προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1.

Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, καθώς «ο φαύλος κύκλος της ύφεσης πρέπει να σπάσει γρήγορα». « Εγώ θα είμαι υπόλογος, είτε για την επιτυχία, είτε για την αποτυχία. Είμαι αρκετά παρεμβατικός πρωθυπουργός. Θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι έχω απαιτήσεις. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις», σημείωσε.

«Η ψήφος των αποδήμων θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας»

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να προσωποποιούνται οι πολιτικές διαφορές. «Ελπίζω η ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης να χαμηλώσει. Ήδη έχει χαμηλώσει με δική μας πρωτοβουλία. Πρέπει να υπάρχει δίαυλος μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσhς. Εύχομαι να μπορούμε να βρούμε σημεία συνεννόησης» είπε προσθέτοντας πως όποιος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. 

«Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δε θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Θα βρούμε 200 βουλευτές. Είναι στο χέρι του κ. Τσίπρα να βρούμε 300. Είμαι διατεθειμένος να κάνω την υποχώρηση, η διαδικασία να γίνεται στα προξενεία», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υπόθεση Novartis, δηλώνοντας πως «η κυβερνητική πλειοψηφία βλέποντας τα στοιχεία που ήρθαν στη Βουλή αποφάσισε πως μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπήρχαν στοιχεία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Η Βουλή αποφασίζει για αυτά». Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως για τον ίδιο «οι πολιτικές διαφορές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, λύνονται στην κάλπη και όχι στα δικαστήρια».

Τι είπε για την πτώση της κυβέρνηση Σαμαρά

Σχολιάζοντας δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως είπε, αποκάλυψαν ότι ήταν απροετοίμαστοι για να κυβερνήσουν ο πρωθυπουργός τους κατηγόρησε πως συνειδητά χρησιμοποίησαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να έρθουν στην εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αυτοκριτική: Κακώς ρίξαμε τον Σαμαρά το 2014

Διπλές εκλογές εάν δεν πάρει 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η 4ετία.

«Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού, Δε θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή εκλογικού νόμου, οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές» είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για το εάν θα εμφανιζόταν χωρίς γραβάτα

Απαντώντας σε ερώτηση για τη γραβάτα και το εάν θα εμφανιζόταν χωρίς αυτά.

«Ο νέος ρόλος επιβάλλει σοβαρότητα και μερικές φορές αυστηρότητα. Και επιβάλλει επίσης μια αυτονόητη συμμόρφωση με τους άτυπους κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν τη συμπεριφορά μας σε αυτό το αξίωμα. Η γραβάτα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Δεν έχω πάει ποτέ στη Βουλή χωρίς γραβάτα και δεν θα πάω και ποτέ χωρίς γραβάτα. Όπως δεν θα εμφανιστώ ποτέ χωρίς γραβάτα όταν εκπροσωπώ επίσημα τη χώρα. Όταν θα πάω να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου, μετά την μπάλα θα πάω με το ιδρωμένο t-shirt», είπε.

Καταδίκασε με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Συρία

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής με αυτοπεποίθηση ως ένας παράγοντας σταθερότητας», είπε καταδικάζοντας με σκληρά λόγια την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Τουρκία με τη στάση της θα κάνει μια περίπλοκη περίσταση ακόμα πιο περίπλοκη και μιλώντας για πιθανή αναβίωση του ISIS, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ευρώπη συνολικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο.

«Αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί» είπε, επισημαίνοντας πως εξετάζονται κυρώσεις και για την εισβολή στη Συρία - κυρώσεις που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με ένα εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία.

Τι είπε για τον Κωνσταντίνο και τη Μαρίκα Μητσοτάκη

«Οι γονείς μου με έκαναν σε προχωρημένη ηλικία. Με τον πατέρα μου είχα μισό αιώνα διαφορά. Με είδε πρόεδρο της ΝΔ αλλά κυρίως με είδε να ωριμάζω, να είμαι δημιουργικός, να κάνω οικογένεια, να κάνω παιδιά. Αυτά χάνονται μέσα στην προβολή της δημόσιας εικόνας. Αλλά αυτά μένουν όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Μένει η οικογένεια, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου», είπε ο πρωθυπουργός. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: H Μαρέβα, η κρίση, τα τατουάζ και οι γονείς του

Μιλώντας για το πόσο κοντά του ήταν ο πατέρας του, είπε: «Ήταν αρκετά παρών τα πρώτα χρόνια της ζωής μου στο Παρίσι. Ένας άνθρωπος με πολύ δυνατή προσωπικότητα, παρών με τον τρόπο του. Πέρασαν και οι σχέσεις μας τη σχετική δυσκολία της εφηβείας. Έχω μεγάλη ικανοποίηση γιατί έγινε καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου. Μου είπε αυτά που έπρεπε να μου πει, του είπα αυτά που έπρεπε να του πω. Ο κύκλος της ζωής μας αφήνει με την ικανοποίηση ότι ζήσαμε μια δημιουργική σχέση».

Αναφερόμενος στην μητέρα του, την Μαρίκα Μητσοτάκη, την χαρακτήρισε δυναμική γυναίκα που στήριξε την οικογένεια, ενώ σημείωσε ότι είχε αδυναμία στον μόνο γιο της, μετά από 3 κόρες. «Της οφείλω πολλά, κυρίως το μάθημα ζωής να μην το βάζεις ποτέ κάτω», σημείωσε. 

«Είχα ίσως από πάντα το μικρόβιο της πολιτικής»

«Το μικρόβιο της πολιτικής ίσως ήταν από πάντα. Τα βιώματά μου πολιτικά, είχα ενεργό ενδιαφέρον για την πολιτική. Κάποια στιγμή στα 22-23 είχα πει στον εαυτό μου ότι δεν θα ασχοληθώ με την πολιτική, αφού είχα χάσει το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τις εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Πέρασα μια δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφασή μου ήταν να μην ασχοληθώ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πήρα την απόφαση το 2003, πολιτεύτηκα χωρίς να έχω προδιαγράψει την πορεία μου», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top