Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην αυτοκριτική: Κακώς ρίξαμε τον Σαμαρά το 2014

Τι είπαν ο Νίκος Βούτσης και ο Στέλιος Κούλογλου

Δείτε τι δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου στο Open για το 2014 και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά

Σε δημόσια παραδοχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από το 2014 έκπονήσει σχέδιο για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά προχώρησαν κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου.

Παρά την αντίθετη άποψη, που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρόνια της διακυβέρνησής του, λέγοντας ότι την κυβέρνηση Σαμαρά «την έριξαν οι ξένοι», ο Νίκος Βούτσης και ο Στέλιος Κούλογλου έκαναν αυτοκριτική, λέγοντας πως ίσως θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε πράξει διαφορετικά στο θέμα της προεδρικής εκλογής.

«Μπορούμε πια να μιλήσουμε για το ότι υπήρχε διαφωνία σε κλειστούς κύκλους, για το αν θα προχωρούσαμε το 2014 στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά ή δεν θα προχωρούσαμε με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Με αφορμή τις πληροφορίες που είχαμε, όσες είχαμε για το πόσο ετοιμάζονταν οι ξένοι κλπ κλπ… Είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστό, ενδεχομένως», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Αριστείδη Μπαλτά.

Ο κ. Βούτσης είπε με νόημα πως η αυτοκριτική δεν κάνει κακό και πρόσθεσε: «Ενώ ήμασταν προετοιμασμένοι πάρα πολύ στα τρία χρόνια που ήμασταν αξιωματική αντιπολίτευση σε ψηφίδες προγραμματικές. Με ένα δυναμικό με νέους συντρόφους που τότε έρχονταν με την εμπειρογνωμοσύνη τους, τα πτυχία τους να βοηθήσουν. Ενώ ήμασταν έτοιμοι για αυτά, ήμασταν πάρα πολύ μακριά από το να είμαστε έτοιμοι για διακυβέρνηση. Και ήμασταν επίσης μακριά από την οργάνωση της διακυβέρνησης. Είμαι ευθύς λέω ότι δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα. Πουθενά, σε κανένα υπουργείο, σε κανέναν μαζικό χώρο».

Εξάλλου, ο Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο One, είπε πως το 2014 «δεν έπρεπε να εκβιάσουμε τις εξελίξεις».

«Το 2014 δεν έπρεπε να υπάρχει εκβιασμός των πολιτικών εξελίξεων και προεδρικές εκλογές. Έπρεπε ο Σαμαράς να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά. Δηλαδή να πάρει αυτός όλα τα μέτρα. Ή θα έπεφτε ή αν δεν έπεφτε, θα έχανε τις εκλογές στο τέλος του 2015. Ο Σαμαράς είχε πει ότι θα προκήρυσσε εκλογές νωρίτερα. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε προετοιμαστεί καλύτερα, θα είχε αξιοποιήσει το χρόνο και δεν θα είχε χρειαστεί να κάνει συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, που αποδείχθηκε πολιτικά δαπανηρό», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ασφαλώς έγιναν λάθη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ξεπήδησε τότε λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και της πολιτικής κρίσης. Όλοι οι νέοι κάνουν λάθη. Στη δημόσια διοίκηση κυριαρχούσαν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε επαρκείς προσβάσεις, ούτε εμπειρία», τόνισε.

Τι είχε πει ο Βούτσης το 2017 και τι είχε απαντήσει ο Σαμαράς

Σε ομιλία του στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2017 για τον προϋπολογισμό, ο κ. Βούτσης είχε πει ότι «το success story του 2014 και κατά συνέπεια η αποδόμηση της Κυβέρνησης Σαμαρά, έγινε από τους ίδιους τους εταίρους, οι οποίοι σήμερα στηρίζουν σήμερα τη δική μας κυβέρνηση, για τους δικούς τους λόγους».

«Το success story της κυβέρνησης Σαμαρά δεν στεκόταν στα πόδια του. Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι εκείνη που επέλεξε ενάμιση μήνα πριν να λήξει η προθεσμία και η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας να προκαλέσει την ψήφο. Δεν εξάντλησε κανένα περιθώριο ώστε να… σταθεί στα πόδια του το success story που ήταν το αφήγημα τότε», είχε πει ο κ. Βούτσης

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε απαντήσει στον κ. Βούτση από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, λίγες μέρες μετά.

«Ήλθε ο κ. Βούτσης προχθές και μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το 2015 μας έριξαν, λέει, οι ξένοι δανειστές! Δεν τα θυμάται καλά. Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας μας έριξαν. Από μέσα από την Ελλάδα. Οι απ’ έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε. Όμως άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη», είχε τονίσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top